IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със средства от програма "Региони в растеж" ще бъдат създадени три фонда

Те ще кредитират проекти за градско развитие и туристически обекти в София, Северна и Южна България

14:24 | 12.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Със средства от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 с цел прилагането на  финансови инструменти ще бъдат създадени три фонда за градско развитие: за София, за Северна и за Южна България. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Пловдив, информира пресцентърът на МРРБ.

Министърът напомни, че доскоро се предвиждаше и създаването на отделен фонд за туризъм.

Във фондовете за градско развитие ще има две кредитни линии за проекти, като едната ще бъде за градско развитие, а другата – за туристически обекти. 

Стартовият капитал на фонда за Южна България е 95 млн. лв. от ОПРР, а министерството очаква този ресурс да бъде удвоен от  банковия сектор и така средствата да станат 200 млн. лв. Те ще бъдат използвани за дългосрочни нисколихвени кредити за инвестиции, свързани с градската среда.

Тъй като е отпаднал вариантът за отделен туристически фонд, за финансови инструменти за туризъм ще бъдат отделени  100 млн. лв. от оперативната програма, като примерен вариант за разпределението им е по 40 млн. лв. за Северна и за Южна България и 20 млн. лв. за София, но предстои това да бъде уточнено.

Вероятно със средствата ще бъдат финансирани някои от 250-те паметника на културата с национално и световно значение. За всеки един от тях ще се кандидатства за финансиране с бизнес план. 50% от необходимата инвестиция може да се  предостави безвъзмездно от програмата и 50% да е от регионалния фонд по ОПРР.

Предстои да бъде обявена процедура за избор на  мениджър за всеки един от тези три фонда.

С проекти могат да кандидатстват общини, църкви или министерства. Проектите може да са и изцяло частни или  в партньорство с общините. 

Лиляна Павлова съобщи още, че с 25 млн. лв.  от програма „Региони в растеж“  пътят Пловдив – Асеновград ще бъде реконструиран в четирилентов. Ако няма обжалване, изпълнител може да бъде избран през октомври т. г. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Isumu
преди 7 години
Не виждаш ли че Лилето е говорила само за София и Южна България? Каква е тази северна? Ами то там хората не плащат данъци и не живеят в ЕС! За какво са им пари... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
не, целта е да има повече фондове, където се назначават повече чантаджии.1 чантаджия = 1 глас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
mvr0306
преди 7 години
Не е ли правилно по-голямата част от парите да отидат в Северна България? След като предишния период с ЕС пари приоритетно се развиваше София и Южна Бг - метро, магистрали и т.н. редно е парите да се дадат за проекти в Северна Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още