IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева освободи изпълнителния директор на ИАРА

Уволнението е във връзка с разследване за злоупотреби с евросредства

10:53 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Янчо Янев е освободен от длъжност, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

Уволнението е във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства.

Вчера след мащабно разследване от прокуратурата задържаха директора на Агенцията Янчо Янев. Разследването се провежда в Бургас, София и Ямбол. Бяха задържани още двама души, един от които също е служител на агенцията.

От прокуратурата уточниха, че тримата са задържани заради отпускане на европейски субсидии след представяне на неверни сведения от търговски дружества. Това е станало със знанието на изпълнителния директор на ИАРА.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи на брифинг вчера, че Янчо Янев е задържан за злоупотреба с близо 60 хил. лева по еврофондове. Злоупотребата е извършена чрез търговско дружество, представлявано от Бонка Тодорова, което е кандидатствало за европроект с документи с невярно съдържание, пише БТА. Неверните данни са, че дружеството има разрешение за улов на калкан за две години, уточни Арнаудова.

Останалите двама задържани са Златин Георгиев, инспектор в ИАРА, и Петър Генов, който е арестуван като помагач.

Според прокуратурата основният извършител е Георгиев, който, преди да стане инспектор, е представлявал фирмата, подала документите до ИАРА, и на който Бонка Тодорова е тъща. Според разследващите жената не е била наясно, че е подписва документи с невярно съдържание. Престъплението обаче според обвинителите е било извършено със знанието на Янчо Янев.

От прокуратурата чакат и графологични експертизи, които трябва да установят дали подписите по документите са на тримата арестувани.   

Около обяд от прокуратурата съобщиха, че задържаният директор на ИАРА Янчо Янев вече е на свобода срещу 20 хил. лева.

Другите двама с обвинения за злоупотреби с европейски средства - Златин Георгиев и Петър Генов, също са извън ареста срещу парична гаранция от по 20 хил. лева.

И тримата имат забрана да пътуват в чужбина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още