IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Много е рано да говорим за загуба на европейски средства

България приключи с 98% усвояемост на европейските фондове предходния програмен период, каза вицепремиерът

10:28 | 09.05.17 г.
<p>
	Томислав Дончев. Снимка:<em> ГЕРБ</em></p>

Томислав Дончев. Снимка: ГЕРБ

Много рано е да се говори за загуба на средства по оперативните програми в средата на програмния период. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор попадат европейските програми, пред БНР.

Коментарът му беше по повод доклад на неговия предшественик в служебното правителство Малина Крумова, според който България изостава в усвояването на европейски средства.

В момента действително има забавяне на работата на институциите по управлението на европейските програми, призна вицепремиерът. Той обясни, че страната трябва да изпълни 45 предварителни условия по програмите, а до този момент „са затворени“ 39 от тях, тоест остават още 6 условия за изпълнение, което ще стане до два месеца, уточни Дончев.

Крайният срок за това е средата на 2017 година, стана ясно още от неговите думи. В момента институциите работят по по останалите предварителни условия, които са в сектора на транспорта, води и науката и образованието.

Вицепремиерът е категоричен, че работата по тези условия е напреднала и оставащите месеци ще бъдат достатъчни за изпълнението им.

Предходният програмен период (2007-2013 година) е приключил с 98% усвояемост на европейските средства, което Дончев определи като „нелош резултат, дори и за стара държава членка“.

Към момента и договарянето на парите от европейските фондове, и изплащането им е с по-бързи темпове от средноевропейските. По информация на Томислав Дончев вече са изплатени 10% от средствата на ЕС за България в периода 2014-2020 година. 

Томислав Дончев коментира още и номинацията на българския еврокомисар. Обсъждането ще стане по време на първото редовно заседание на кабинета, което ще се проведе на 10 май. Вицепремиерът отказа да даде повече информация за кандидатурата, но допълни, че ще бъде жена, защото такива са очакванията в Брюксел.

"Добре е да бъде евродепутат - това означава опит в европейските институции", допълни още той. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още