IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят консултант за газовата връзка България – Сърбия*

За разработката на 60-километрово трасе консултантът може да получи 4 млн. лева

12:19 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търсят консултант за газовата връзка България – Сърбия*

Обществена поръчка за избор на консултант, който да извърши предпроектно проучване за междусистемната газова връзка България – Сърбия, обяви Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Консултантът ще трябва да разработи 60-километровото трасе на газовата връзка на българска територия, да опише технологичните варианти и графика за изграждането му. В хода на проучването той трябва да изясни дали ще се прави оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Прогнозната стойност на услугата е 4 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на договора е 12 месеца, ако се прави ОВОС и не повече от 9 месеца, ако тази оценка няма да се извършва.

Оферти могат да бъдат подавани в икономическото министерство до 29 август. Те ще бъдат отворени на следващия ден.

Очаква се изграждането на връзката да разнообрази източниците и маршрутите на доставки на синьо гориво за България. Дължината на цялото трасе Комотини – Димитровград – Стара Загора е 160 км.

Договорът за финансиране на предпроектно проучване на газовата връзка между България и Сърбия бе подписан през април 2011 г.

От икономическото министерство уточниха, че се очаква газопроводът да осигурява по 1,8 млрд. куб. метра газ годишно. След изграждането му България ще има връзка с газовите системи на Сърбия и Унгария, а чрез тях – достъп до доставки от Северна Европа.

Западната ни съседка също има осигурено финансиране за предпроектното проучване. Целият проект на българска територия ще струва 60 млн. евро, които са осигурени от ОП „Регионално развитие“. Очаква се строителството на газопровода да започне през 2013 или 2014 г. и да продължи около година.

 

*Новината е актуализирана в 15.08 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още