IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени от България и Германия изследват използването на папур за топлоизолация

Проучването се реализира от сдружението за приложни изследвания „Фраунхофер“ и „Тракия икономическа зона“

18:09 | 16.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потенциалът за добив на папур в България като суровина за производство на иновативния строителен материал Typhaboard е целта на приключилия 2-годишен международен научен проект, финансиран от Германската федерална фондация за опазване на околната среда DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt).

Това заяви на семинар в софийската централа на Съюза на архитектите в България ръководителят на проекта арх. Георги Георгиев от „Фраунхофер“ - най-голямото научно-изследователско сдружение за приложни изследвания в Европа.

Арх. Георгиев заедно с проф. Мартин Круз и партниращ екип от Висшето строително училище „Любен Каравелов“- София (ВСУ) представиха резултатите от проекта.

Учените са изследвали приложимостта на новия строителен материал Typhaboard като топлоизолация на жилищните блокове, съобщиха от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ). 

Материалът е създаден  от германския институт „Фраунхофер“, който в партньорство с ВСУ и „Сиенит Холдинг“ проучва прилагането на материала у нас и култивирането на суровината за него.

„Община Бургас и Община Хасково наскоро се присъединиха към ТИЗ и се обмисля отглеждането на папур да бъде на тяхна територия“, коментира инж. Пламен Панчев, съосновател на индустриалната зона. Според него Северна България също има огромен потенциал по река Дунав.

Цялостната концепция Typhaboard е атрактивна за България поради няколко основни фактора, посочи арх. Георгиев.

Първо, производството протича в малки и средни предприятия. Второ, изисква се сравнително високо количество ръчен труд, което обуславя повишена трудова заетост. Трето, култивирането носи със себе си много положителни ефекти за околната среда и значително намаляване на въглеродните емисии при сградите, в които се използва.

Не на последно място е и очакваният положителен икономически ефект - култивирането на суровината в зони с висока безработица и ниски доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Да бе, лесно е да се каже, ама първо требе некой да развъди крави, щото и те са на изчезване у нашенско... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
4i40
преди 6 години
Абсолютно подкрепям колегата !Световно иновативен продукт !Бих подсказал и за още един продукт с изолационни свойства. Кравешки *** със слама...Бъркайте и санирайте на воля...Консистенцията, съдържанието и външния вид много ще подхождат на управляващите ни добитъци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Само така! Най-после Европа оцени и намери достойно място на българската икономика - отглеждането на папур е наистина революционен, високотехнологичен сегмент от авангардните решения за интеграция на България в семейството на най-развитите държави. Ако се справим с този проект, може германците да ни предложат да отглеждаме и коприва и магарешки тръни - пред тяхното приложение перспективите са още по-ошеломяващи... Предполага се че и други подобни проекти ще се задвижат след поемането на емблематичния за България ресор за цифровизацията в ЕС от българския еврокомисар с френската фамилия. Ама това само, ако новото правителство успее да се справи с най-належащата си задача - да се пребори с неграмотността... Хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още