IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учредява се Фонд мениджър на финансовите инструменти по европрограми

Държавата е едноличен собственик на капитала на дружеството, който е в размер на 50 хил. лева

13:57 | 15.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Учредява се Фонд мениджър на финансовите инструменти по европрограми

Държавен фонд на фондовете ще управлява централизирано финансовите инструменти по оперативните програми. Министерският съвет учреди еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Така нареченият „мениджър на Фонда на фондовете” ще отговаря за управлението на финансовите инструменти, които ще бъдат прилагани по програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд, както и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство в България.

За създаването на така наречения държавен Фонд на фондовете съобщи финансовият министър Владислав Горанов през май. Тогава той обясни, че е избрана тази концепция, за да бъдат структурирани финансовите инструменти под едно управление. Той обясни, че идеята е инструментите в различни програми, насочени към една и съща категория, да бъдат обединени като пакет.

Държавата е едноличен собственик на капитала на дружеството, който е в размер на 50 000 лв., разпределен в 50 000 поименни акции с номинал 1 лев.

С решението на правителството беше приет и уставът на новоучреденото дружество, а за формиране на капитала на Фонда бяха одобрени промени по бюджета на Министерство на финансите за 2015 г. за сметка на централния бюджет в размер на 50 000 лева.

На министъра на финансите се възлага да упражнява правата на държавата в новоучреденото дружество, както и да сключи договори с членовете на надзорния му съвет. Предвижда се те да бъдат определени след съгласуване на предложения от вицепремиерите в кабинета, екоминистъра и регионалния министър.

Според мотивите на кабинета създаването на Фонд на фондовете ще подобри възможностите за достъпа до финансов ресурс чрез ефективно използване на финансовите инструменти в програмен период 2014-2020 г. с оглед насърчаване на растежа и заетостта и осигуряване на по-благоприятна бизнес среда – подобряване на екологичната, транспортната и енергийната инфраструктура, насърчаване на предприемачеството, иновациите, ефективно управление на битовите отпадъци и създаване на работни места.

„Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД ще изпълнява функциите и на холдингов фонд за инструментите за финансов инженеринг JEREMIE по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ и JESSICA по ОП „Регионално развитие“ от програмен период 2007-2013 година. Това ще стане след изтичане срока на действие на рамковите и финансови споразумения, сключени между българското правителство и Европейския инвестиционен фонд по Инициативата JEREMIE и Европейската инвестиционна банка по Инициативата JESSICA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още