Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Усвояването на евросредства засили разходите за обществени поръчки

Очаква се догодина парите за строителство да се увеличат

Усвояването на евросредства засили разходите за обществени поръчки

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

С 12% повече като стойност обществени поръчки е договорила държавата през тази година в сравнение с миналата, изчисли Цветелина Катанска от БНТ.

Централната и местната власт са задължени да разходват парите си прозрачно и за тази цел ежедневно публикуват своите поръчки в едноименния регистър.

Държавата харчи пари подобно на обикновения човек, като разликата е освен в равнището на сумите, които разпределя и в това, че парите не са нейни, а на данъкоплатците.

Основният инструмент за разпределяне на парите е държавния бюджет - в приходната му част се събират сумите от данъци и всякакви плащания, а в разходната - сумите, които се разпределят по различните ведомства и направления.

Именно разходната част на бюджета е и важната за хората. 

Още по темата

И докато бюджетът е инструментът за разпределяне на парите, обществените поръчки са начинът.

Според статистиката на Агенцията по обществени поръчки през годината държавата е ускорила харченето на пари до 21,3 милиона лева дневно. За сравнение през 2017 г. сумата е 18,6 млн. лева, а през 2016 г. - 16,4 млн. Една от основните причини за повишението на харчовете е, че започна усвояването на евросредствата по настоящия програмен период.

Общата стойност на сключените договори за обществени поръчки е над 7,8 млрд. лева.

И тази година строителните поръчки са на по-ниска стойност от парите, които отиват за доставки на различни материали. За строителство отделената сума  е 2,5 милиарда лева.

Очаква се обаче догодина парите за строителство да се увеличат заради заложените повече капиталови разходи за общините, както и заради засиленото усвояване на европари в сферата на ВиК и изграждането на пътища.

Обичайно дружествата с най-голям брой обществени поръчки за година са Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и ТЕЦ "Марица изток 2".

За първи път обаче Столична община е изместена от Община Варна в класацията. Изостава и Централният орган за покупки, който пазарува за държавната администрация и се намира в Министерството на финансите.

Броят на поръчките не отговаря на сумите, които се харчат. Една от най-големите поръчки, обявени през тази година, беше пусната в последните часове на 2018 г. и на стойност 2,2 млрд. лева. Конкурсът е за изграждане на газова тръба, а възложител - държавната "Булгартрансгаз".

Ако се съди по държавния бюджет, през следващата година изхарчените пари ще бъдат повече. Държавата е заложила рекорден брой разходи с четири приоритета - увеличение на доходите, образование, отбрана и социална политика.

Заплатите в бюджетния сектор ще нараснат с 10 на сто, в образованието с 20%, а за отбрана и социална политика също е предвидено увеличение на средствата.

По статията работи: автор Investor

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
ВиК Смолян получава 4,3 млн. евро заем за регионалния воден проект