IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България са регистрирани 261 клъстера

Голяма част имат за основна цел усвояването на еврофондове

11:50 | 18.09.15 г.
В България са регистрирани 261 клъстера

По официални данни в България са регистрирани 261 клъстера. Основният център е София, където има 150, но такива са създадени също така в Пловдив, Варна, Бургас и Русе, коментира за БТА изпълнителният директор на Асоциацията на бизнес клъстерите Младен Младенов. Той участва в информационна среща на Асоциацията на бизнес клъстерите в България (АБК) във Видин.

Асоциацията е изготвила анализ на състоянието на клъстерите в България. Една голяма част от тези клъстери са създадени точно с цел групиране на интереси, които опират основно до получаване на средства за подпомагане - български и европейски, а не създаване на условия за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. 

Идеята е да се намери разграничителната линия между клъстерите, които имат отношение към конкурентоспособността на икономиката и тези, които са създадени фиктивно. На практика, бизнесът е свободен да се сдружава както намери за добре, но когато става дума за подпомагане от страна на държавата и на ЕС, тогава тези сдружения трябва да отговарят на строго определени критерии, смята Младен Младенов.

Той допълва, че първите клъстери са създадени през 2003 г. по предприсъединителната програма ФАР, втората вълна по тази програма е била през 2005 - 2008 г. и през 2010 - 2013 г. са обявени две сесии по програма "Конкурентоспособност". В момента, в който се официализира идеята за клъстеризация, в България се появиха и първите опити за източване на еврофондове. На това Асоциацията се противопоставя категорично, допълва експертът.

АБК е подготвила и система за акредитация на клъстерите в България, която предстои да бъде утвърдена. Системата предвижда сега съществуващите клъстери в България да бъдат структурирани в три групи - новосъздадени, развиващи се и развити. Идеята е да има диференцирано финансиране на отделните групи, като най-голяма тежест се дава на развиващите се клъстери. Това е записано и в Стратегията за интелигентна специализация на България, която беше приета в края на 2014 г., казва експертът.

Европейският съюз изгражда система за оценка на ефективността на бизнес клъстерите, което ще затегне тяхното финансиране със средства по оперативните програми, смята той.

Ние сме в диалог с Министерството на икономиката и администрацията на президента, подписахме споразумение с Българска стопанска камара, с Федерацията на научно-техническите съюзи, с БАН. Идеята ни е да превърнем клъстерите в център на икономическо развитие, в център за обучение и преквалификация и център за създаване на конкурентоспособни структури, които да са равностойни на европейските ни партньори, посочи Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още