IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Халачев: Бизнесът не познава механизмите за директно финансиране от Брюксел

Това са програми за милиарди евро, насочени основно към сдружения и обединения, заяви председателят на Обединени бизнес клубове

13:29 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В. Халачев: Бизнесът не познава механизмите за директно финансиране от Брюксел

Фирмите в България не познават достатъчно добре механизмите за директно финансиране от страна на ЕК, които са с бюджет милиарди евро. Това каза Веселин Халачев, председател на Обединени бизнес клубове, пред телевизия Bulgaria On Air.

Като имаме предвид замразените в момента оперативни програми, това е една възможност за бизнеса, коментира той и даде като пример програмите COSME, Хоризонт 2020, South-East Europe.

При повечето такива програми, управлявани директно от Брюксел, грантовете са около 90%. Останалите 10 на сто идват от организацията, движеща съответния проект, каза той.

Специфичен момент при тези програми е, че те са насочени основно към сдружения, обединения, клъстери, консорциуми или мрежови обединения. В повечето програми парите се отпускат за съвместни проекти на различни региони или държави, като е допустимо част от участниците да не са от ЕС.

Целта е да се обединят усилията на участниците например за усвояване на IT технологии, за опазване на околна среда или участие в обществени поръчки.

Халачев коментира още, че фирмите трябва активно да участват в изложения, за да излязат на международни пазари,

Обединени бизнес клубове организира международна среща на малкия и среден бизнес от 23 до 27 септември среща в „Златни пясъци“.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още