IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Югозападния район са одобрени проекти за 353 млн. лв. по ПРСР

Извършените до момента плащания са за 80 млн. лв.

09:45 | 28.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Благоевградска област е с най-много проекти в Югозападния район по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г. Това стана известно след последното заседание на експерти от различни министерства, областни управители, кметове, представители на държавни институции и НПО, обсъдили напредъка по изпълнението на оперативните програми на територията на Югозападния регион, съобщава БТА. 

Одобрените разходи за всички проекти, които се изпълняват на територията на Югозападния район от началото на програмния период до момента, са в размер на 353 млн. лв. От тях реално изплатени вече са 80 млн. лв.

Общо 367 договора за финансиране на проектни предложения с място на изпълнение в Югозападния регион са подписани от старта на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014 - 2020 г. до момента. Изчислено в проценти това са 19,5 на сто от всички подписани по ОПИК договори, съобщават от Областния информационен център - Благоевград. В изпълнение са 212 договора с бюджет на безвъзмездната помощ от 91 млн. лв., а 21 млн. лв. вече са разпатени. 

До момента успешно са приключили 142 договора с извършени плащания по тях от 57 млн. лв.. Най-много проекти по Програмата са подадени по процедурите "Разработване на продуктови и производствени иновации", "Развитие на управленския капацитет и растеж на малки и средни предприятия (МСП)" и "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия". 

Към момента по Оперативна програма "Регионално развитие" 2014-2020 са сключени 523 договора за предоставяне на БФП на стойност 2,490 млрд. лв. или 82,51 на сто от бюджета на програмата. 459 от сключените договори са за изпълнение на общински проекти. В процес на изпълнение са 475 проекта, от които 413 общински проекти на стойност почти 1,6 млрд. лв. Приключили са 51 проекта на стойност 49 млн. лв.

Отчетите показват, че по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Македония 2014 - 2020 г. подадените проекти от област Благоевград са два пъти повече от тези, подадени от област Кюстендил. Проекти се изпълняват и по останалите трансгранични и транснационални програми.

Колко проекта се изпълняват на територията на областите Благоевград, София-град, София-област, Перник и Кюстендил и какви са договорените средства по тях бяха сред основните точки на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район, съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ) - Благоевград.

Област Благоевград е на челните места по брой подадени проекти, подписани договори и приключили проектни предложения сред петте области в Югозападния регион. Областта е на първо място по тези показатели по подмерки 6.1 и 6.3 на Програмата за развитие на селските райони. Двете подмерки финансират проекти за стартова помощ за млади земеделски стопани и развитие на малки стопанства. По двете подмерки само в Пиринско са подадени 598 проектни предложения и по половината от тях са сключени договори за финансиране. 

Благоевградска област е на второ място, веднага след София-област, по брой проекти по подмерки 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" и 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Второто място Благоевград държи и по брой проекти, подадени по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаване, подобряване и разширяване на всички видове малка по мащаби инфраструктура".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още