Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

В Плана за възстановяване са предвидени 100 млн. лева за напояване

Земеделските стопани ще могат да се възползват директно от финансирането

В Плана за възстановяване са предвидени 100 млн. лева за напояване

Снимка: James MacDonald, Bloomberg

 

100 млн. лева са предвидени за напояване в последния вариант на частта „Устойчиво земеделие“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), от които земеделските стопани ще могат да се възползват директно. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на видеоконферентна среща с браншови организации в сектора.

Бюджетът на проект „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ нараства със 150 млн. лева. По този начин безвъзмездната финансова помощ за секторите селско и горско стопанство ще бъде над 500 млн. лв., информира агроминистерството. 

Още по темата

Причините за актуализацията са свързани с ограничените срокове за всички необходими действия, включително кумулативна оценка на въздействието върху околната среда и оценка от ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“.

Чрез ново направление „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ във Фонда фермерите директно ще кандидатстват за инвестиции в поливни системи, системи за капково напояване, инсталации за дъждуване; за пречистване и рециклиране на води; иновативни съоръжения за пестене на вода; резервоари за съхраняване на вода; цифрови системи за автоматизирано напояване, информира аграрният заместник-министър.

Със средства от Фонда ще се насърчават инвестиции и в още три направления: Инвестиции в технологична и екологична модернизация; Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци, както и Инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за мъжки разплодни животни.

Припомняме, че в Плана за възстановяване се предвиждаше ресурс от 847,9 млн. лв., който да се насочи към държавното предприятие „Напоителни системи“ за периода 2021-2025 г. Служебното правителство обаче премахна тази мярка от плана.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
25% от директните плащания за фермерите ще се получават само срещу екоангажимент