IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучерите за допълнителна квалификация вече няма да са напълно безплатни

Обучаващите се ще доплащат по около 15% от стойността на курса си

17:24 | 16.06.16 г.
Ваучерите за допълнителна квалификация вече няма да са напълно безплатни

Програмата за обучение на заети с ваучери ще стартира отново през септември тази година. Обученията ще са по професия, езици и информационни технологии, съобщава Агенцията по заетостта.

През миналата година само безработните имаха възможност за обучение по чужд език или професионални курсове с европейски средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

От есента европрограмата за допълнително обучение на работещи за повишаване на квалификацията се възобновява, но няма да е напълно безплатна, както досега. Предвижда се обучаващите се да доплащат по около 15% от стойността на курса си. Очаква се заплащането на част от обучението да увеличи ангажираността на кандидатите. 

Приоритетно в програмата ще се одобряват хора със средно и по-ниско образование, а ваучерите ще са на стойност от 700 до 1 500 лв.

В новото издание на програмата ще бъдат раздадени ваучери за 50 млн. лв., като с тях ще се обучават около 54 хил. души.

Кандидатстването ще е по електронен път от септември.

Според статистиката от старата програма около една трета от центровете за обучение са имали нарушения, като най-честите са били неспазване на учебния план и отсъствие на учители. Сега при установяване на подобни нарушения при две поредни проверки договорите на институциите, осигуряващи обучението, ще бъдат прекратявани за срок от две години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още