IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече 20 банки рефинансират агробизнеса, изпълняващ европроекти

Последната банка, с която фонд „Земеделие“ е сключил договор, е „Ти Би Ай банк“

16:58 | 02.07.12 г.
Вече 20 банки рефинансират агробизнеса, изпълняващ европроекти

Земеделските производители с одобрени проекти по програмата за развитие на селските райони вече могат да ползват услугите на 20 търговски банки, с които фонд „Земеделие“ има договори за рефинансиране, съобщиха от ведомството.

Последната банка, с която фондът е сключил споразумение, е „Ти Би Ай Банк”. Банката работи с фонда от 2005 г., но с подписания анекс към договора фермерите ще разчитат на преференциално кредитиране не само по националните програми, отпускани от фонда, а също и при изпълнението на проекти, субсидиране от програмата за селските райони.

За последните 10 години фондът е рефинансирал близо 1900 производители с над 470 млн. лв.  Кредитирането се осъществява при значително по-изгодни лихвени условия, като размерът на годишния лихвен процент е предоговорен с банките и е намален от 9,0% на 7,0%.

Срокът за погасяване на кредитите е до 60 месеца. Рефинансирането e в размер до 100% от одобрените инвестиционни разходи, намален с изплатените авансови или междинни плащания, но не повече от 500 хиляди лева.

Сред останалите банки, с които фондът има договори, са „Първа инвестиционна банка“, ОББ, „Алианц България“, Уникредит Булбанк“, Централна кооперативна банка“, „Райфайзенбанк“, „Прокредит банк“, „Сибанк“, Корпоративна търговска банка“ и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още