Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Войната срещу пластмасата

Добрите намерения за изчистване на океаните най-вероятно ще срещнат съпротива

Войната срещу пластмасата

Снимка: Архив Ройтерс

2018 г. вече е почти отминала. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

Над 80 на сто от боклука в океаните е пластмаса и Европейската комисия (ЕК) твърдо върви към налагането на правила, които да ограничат употребата на еднократни пластмасови предмети.

На 19 декември стана ясно, че европейските институции няма да отстъпят в атаката срещу пластмасовите чинии и прибори, сламките за пиене, кутиите за доставка на храна. Преговарящите от Европейския парламент (ЕП) и страните от ЕС се споразумяха в Брюксел, че забраната трябва да намали пластмасовите отпадъци в околната среда и в океаните.

Европейският парламент пък обяви преди това, че забраната може да влезе в сила от 2021 г.

И без да е наложена забрана, вносителите и производителите на алтернативите от бамбук, дървесина и хартия в България твърдят, че бизнесът им расте.

Готови ли сме за мащабна промяна?

Запитан дали само за две години е възможно пластмасата да бъде ограничена, собственикът на Nordics Oral Care Атанас Арсов заяви: „Може, трябва и ще стане“. Всеки ден се срещам с нови партньори, които обмислят тези идеи. Дори да е бавно, ще заменим пластмасата, твърди той.

Компанията му предлага бамбукови четки за зъби, за които суровината е отгледана в плантации в Малайзия и Бликия Изток. По думите му бамбукът е бързорастящ тревен вид и това гарантира практически нулево обезлесяване.

Има различни сортове бамбук и този, който българската компания използва, не става за храна на пандите, тъй като е твърд и устойчив. Растението има натурални антимикробни качества, подчертава производителят.

„До преди 3-4 години никой не говореше на тази тема, а сега вече се прокарват политики“, отбелязва той оптимистично.

Фунийки от иглолистна дървесина, в които могат да бъдат сервирани кафе и сладки продукти, представи на изложението СИХРЕ Александра Милчева, търговски представител на „Консуматив“ ЕООД. Тя показа нагледно, че дървесината може да замени съдовете за кетъринг и презентации на храни, а по думите ѝ фунийките са остатъчен материал от производството на дървесина, която идва от разсадници и със сигурност няма трески. Компанията предлага чаши и сламки от картон, които според търговския представител нямат неразградим слой.

Александра Милчева се заема с екоалтернативите преди три години, когато продуктите са нови не само за България, а и за пазара като цяло. „Бизнесът се развива стремглаво нагоре и клиентите растат“, казва тя и дава като пример, че от 50 предлаганите продукти са нараснали на 300. Те се купуват от ХоРеКа сектора, сладкарници, търговци на улична храна. Тя отчита, че все пак алтернативните продукти са по-скъпи спрямо пластмасовите.

Ще се справят ли търговските вериги?

Характереният за институциите на ЕС оптимизъм често се сблъсква с политическите и социални реалности в страните членки, заяви в интервю за Investor.bg Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

"Според мен темата наистина вълнува голяма част от европейските граждани, въпросът е каква ще бъде цената на подобен тип регулация. Мисля, че все пак е възможно търговците да се освободят от пластмасата, защото голяма част от компаниите вече подеха подобни инициативи.

Дали всички ще успеят в този срок, не мога да се ангажирам, но определено виждам, че компаниите реагират на този дебат. Предполагам, че ако подобни правила влязат в България, те, както всички останали правила, независимо дали са добри или лоши, ще бъдат спазени от коректните играчи на пазара. И няма да бъдат спазени от некоректните, които са в сивия сектор", отчете той.

На въпрос дали е възможно за две години да се намерят доставчици на алтернативните артикули Йордан Матеев посочи: "Не трябва да подценяваме гъвкавостта на предприемачите, според мен теоретично е възможно, на практика просто ще видим. Предполагам, че подобна мащабна трансформация ще доведе до качване на цените на алтернативата, което силно ще стимулира доста предприемачи да се включат в този сектор, за да направят бързи печалби. Дали потребителите ще го понесат, е друга тема. Търговските вериги ще се справят".

Как ще пием коктейлите?

„За мен това са безумия“, заяви по повод идеята на ЕК президентът на Българската асоциация на барманите Пенчо Пенчев и отправи обвинения, че се действа в полза на лобита от производители.

В цял свят се ползват сламки, включително и Япония, каза той и изрази съмнение, че ще се повтори ситуацията с найлоновите торбички, които също са забранени у нас, но се предлагат навсякъде.

„Океаните се замърсяват много повече от органичните отпадъци от канализацията“, коментира той.

Според него сламките от слама или ядливите сламки ще оскъпят крайния продукт, ако наистина бъдат въведени.

Барманът, който 29 години е трупал опит по света, изтъква като главен недостатък на алтернативните хартиени и бамбукови сламки, че не са чупещи. Според него дори да се въведе, мярката ще е временна.

Първо учените, после политиците

„Не съм убеден че тази цел е обективна, не съм убеден, че тя не е прибързана“, коментира пред Investor.bg министърът на околната среда Нено Димов през декември, след като участва във форум за зелена икономика.

„Добре е първо да се направи добра оценка доколко това е полезно, доколко може да предизвика други проблеми и тогава да говорим. Неотдавна един британски институт излезе с изследване, ако опаковките, които се използват за пренасяне, станат от пластмасови стъклени, с колко ще се увеличи транспортът и въглеродният отпечатък. Нека да видим какво ще кажат учените и да вземем на тази база политическите си решения“, препоръча той.

Европейските институции изтъкват, че пластмасата не се разгражда напълно в природата, а се разпада на микрочастици, които се откриват след това в месото на морските животни и така се връщат в храната на човека. Вторият най-често срещан пластмасов замърсител по плажовете всъщност са цигарените фасове, като само един е достатъчен да замърси до 1000 литра вода.

Едва ли решението на Брюксел ще мине без съпротива. Производството на пластмасови изделия е генерирало през 2015 г. 340 млрд. евро приходи и осигурява работа на 1,5 млн. души.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
5
 
9
Sakamano до: mariata
преди 5 месеца
Аз също не обичам вещоманията, но въпросът не е в това. Когато възникне някакъв проблем, съществуват два начина за справяне с него: Първият е да се забрани, а вторият - да се реши. Властите винаги предпочитат първия начин, но аз съм привърженик на втория.
1
 
16
 
8
mariata до: Sakamano
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Много съм съгласен с втората част на твоя коментар, а именно, че 90% от нещата в дома ни са ненужни вещи. Уви моят дом не прави изключение. Остарявайки помъдрявам и осъзнавам каква глупост съм правил като по-млад купувайки безброй "джаджи", без които мога. За пример мога да дам яйцевар и машина за сладолед, които никога не сме ползвали. Варим си яйцата в тенджерка, а съпругата ми прави домашен сладолед без машината. Но по-страшно е положението с дрехите, където само аз имам повече дрехи отколкото през целия си живот са имали двете ми баби, двамата ми дядовци и четирите ми прабаби и прадядовци. А всички те бяха чисти спретнати хора и никога не са боледували от болести, свързани с лоша хигиена
2
 
9
 
7
mariata до: mariata
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Имах впредвид порцеланова чиния за наденичките, не чаша. Уточнявам, защото предполагам, че веднага ще ми скочи някой я за правопис, я за подобна техническа грешка ...
1
 
20
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Добре е замислено, но скоро няма да се случи. Нали забраняваха разни пластмасови норбички, но досега не съм забелязал да са намалели.

А дали е възможно без пластмасови прибори и опаковки? Разбира се, че да. Не беше далеч времето в социализма, когато пластмасата почти изцяло липсваше. Ходихме на пазазар с т.нар. Мрежи и всичко се опаковаше в амбалажна хартия - кафява на цвят. Повечето промишлени стоки или не бяха опаковани, или в картонени кутии. В заведенията ядяхме от порцеланови купи и чинии, с метални прибори и пиехме от стъклени чаши. Като деца връщахме стъклените бутилки от бира, олио, оцет, вино и безалкохолно и нищо не не ни правеше по-нещастни, че няма пластмаса.
Дабавям и, че на коледните базари в Германия продават бират в стъклени халби, а наденичките в порцеланова чаша и с метални прибори - даваш депозит и като върнеш посудата взимаш си депозита. Така че има ли воля, има и начин
3
 
13
 
5
Sakamano до: mrynmryn
преди 5 месеца
Сламки често се използват в болниците, без тях много пациенти не могат да приемат течности. Колкото до глезотията, може да ти дойда на гости, да ти посоча нещата от които човек няма нужда и съм сигурен, че ще си изхвърлиш 90% от вещите.

Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване