IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е фермерите да се подготвят за още по-сложна агрополитика

Опростяването на правилата се отлага за неопределено време

12:26 | 13.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вместо опростяване на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година правилата ще станат „ужасяващи сложни“. Това заявиха във вторник участниците в дискусия на тема „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, ротационен домакин на която беше Националната асоциация на зърнопроизводителите.

След интензивна работа в Брюксел през летните месеци по ОСП се изяснява, че почти на финала е подготовката за регламент, който ще определи правилата за стратегическите планове на държавите членки,  без които усвояването на евросредствата за земеделие в бъдеще ще е невъзможно.

Към момента държавите членки са разединени по въпроса дали трябва да има таван за директните плащания, които фермерите получават за всеки хектар обработваема земя. Някои страни смятат, че таваните трябва да са доброволни, други ги приветстват, а трети са против налагането им, каза Мария Стефанова, експерт в дирекция Директни плащания и идентификация на земеделски парцели в  агроминистерството.

Тепърва ще се изяснява и въпросът за обвързаната (с количеството произведена земеделска продукция) подкрепа. Позицията на България е, че делът й трябва да се увеличи на 15% (от пакета за директни плащания – бел. л.), като сега страната има право да използва 13% плюс допълнителни 2% за протеинови култури.

Освен това страната ни настоява да се разшири обхватът с други продукти, които са важни за България. Ние сме единствената държава членка, поставила въпроса за запазването на преходната национална помощ, допълни експертът.

Агроминистерството настоява таваните за директните плащания да бъдат доброволни и държавите членки сами да  определят дали да има тавани и в какви размери.

Сегашните изисквания, на които да отговарят земеделските производители, за да получават субсидии, се запазват, но към тях ще бъдат прибавени още изисквания, коментираха участниците в дискусията.

Към базовите изисквания се добавят нови, Европейската комисия иска по-амбициозно да се подходи към изискванията за плащане, обясни Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации. В бъдеще по думите й трябва да докажем, че надскачаме сегашните изисквания за т. нар. кръстосано съответствие.

Сегашното зелено плащане (за задължително изпълнение на екоизисквания) ще се трансформира в зелени плащания на три нива – задължителни и доброволни.

Освен това 40% от бюджета на ОСП ще трябва да отива в справяне с изменението на климата.

„Нещата са ужасяващо сложни“, заяви бившият зам.-министър на земеделието Явор Гечев. По думите му фермерите трябва да очакват сериозни разлики спрямо сегашния планов период 2014 – 2020.

Така желаното опростяване на ОСП се отлага за неопределено време, допълни той.

Пред участниците във форума земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че бюджетът за директните плащания за България ще бъде увеличен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още