Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Във ВиК мрежите за 4 години са инвестирани над 75 млн. лв. от бюджета на МРРБ

За същия период над 332 млн. лв. са реинвестирани от самите ВиК оператори

Във ВиК мрежите за 4 години са инвестирани над 75 млн. лв. от бюджета на МРРБ

Снимка: БТА

Над 75 млн. лв. във ВиК инфраструктурата през последните 4 години е ивестирало Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). За същия период над 332 млн. лв. са реинвестирани от ВиК операторите. Данните за 2015 - 2018 г. бяха предоставени на народни представители в отговор на въпроси към министър Петя Аврамова, информира МРРБ. 

Още по темата

До края на 2020 г. в сектора ще бъдат инвестирани нови 1,3 млрд. лв. през оперативна програма “Околна среда 2014-2020“ за изграждане на пречиствателни станции, за реконструкция на съществуващи, нови водопроводи и съоръжения.

Обектите са над 350 и са определени след регионални прединвестиционни проучвания. „ВиК“ ООД – Русе вече подаде предсрочно първото проектно предложение за еврофинансиране.

Крайният срок за представяне на проекти в Министерството на околната среда и водите е 23 април 2019 г.

По програма „Околна среда 2007 - 2013“ бяха построени 51 пречиствателни станции и над 2500 км ВиК мрежа, припомня министърът.

Според нея за първи път в последните години ВиК отрасълът е изведен до един от основните приоритети, след като в продължение на близо 30 г. преди това в него не са правени инвестиции, освен за аварийни ремонти.

Водопроводните и канализационните мрежи в страната са с дължина над 90 хил. км., като за привеждането им в добро състояние е необходим огромен финансов ресурс. За сравнение, републиканската пътна мрежа е с дължина около 20 хил. км.

В момента секторът се финансира със средства от държавния и общинските бюджети, от европейски оперативни програми, от ПУДООС, от ВиК дружествата, както и заем от Световната банка. Той е в размер на малко над 130 млн. лв. и е насочен за изграждане на два язовира за питейна вода – „Пловдивци“ и „Луда Яна“, както и за рехабилитация на стената на яз. „Студена“.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?