IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвежда се нова технология за автоматизирано рециклиране на опаковки

Системата ще преработва по 42 опаковки на минута, като се очаква обемът на отпадъците да се намали до 60%

14:53 | 07.06.12 г.
Въвежда се нова технология за автоматизирано рециклиране на опаковки

За първи път в България ще бъде приложена напълно автоматизирана система за рециклиране, която ще бъде внедрена в рециклиращ център за приемане на отпадъци от стъкло, пластмаса, хартия и метал. Това съобщиха за БТА от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Новият модел ще бъде приложен в София и Димитровград в рамките на проект, финансиран от програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, който оперира в България.

Модерната технология се прилага успешно в 50 държави в света, между които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други. Очакванията са проектът да бъде мултиплициран в цялата страна.

С поставянето на машините в големите градове обемът на отпадъците от опаковки в контейнерите ще намалее между 40 до 60 процента, сочи практиката.

За една минута инсталацията ще преработва до 42 опаковки, като капацитетът за събиране, сортиране и пресоване на съоръжението се равнява по обем на 12 контейнера за разделно събиране.

Опаковките ще бъдат приемани и компресирани автоматично, като машината ще връща монети срещу отпадъка. Специализиран софтуер ще разпознава видовете опаковки, като функционалната изправност на системата ще се контролира автоматично.

До момента в България се прилага единствено разделното събиране на отпадъци от опаковки в различно оцветени контейнери на оползотворяващите организации.

Резултатите показват, че много често се допуска смесване на опаковките с друг вид отпадъци, което затруднява извличането на елементите, подлежащи на потоврна употреба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още