Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

За 15 месеца трябва да приключи основният ремонт на гара Подуяне

Ще бъде запазен автентичният вид на сградата, заяви транспортният министър Росен Желязков

За 15 месеца трябва да приключи основният ремонт на гара Подуяне

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Започна реконструкцията на гаров комплекс Подуяне. Гарата е построена през 1930 г. и до този момент там не е правен основен ремонт.

„Проектът има за цел да запази не само автентичния вид на гарата, но и да го подчертае. Това е голямо предизвикателство към изпълнителя, който пое ангажимент реконструкцията да приключи в предвидения срок от 15 месеца“, заяви министърът на транспорта Росен Желязков при официалното начало на ремонта, цитиран от пресцентъра на ведомството. 

Той отбеляза, че обществото вече е изключително взискателно при изпълнението на инфраструктурни обекти с обществен ресурс.

Предстои да започнат ремонтни дейности в още няколко гари в страната, сред които са Искър, Карнобат, Нова Загора, както и изграждането на изцяло нови гари в Обеля и Костенец.

Пред журналисти министърът коментира, че очаква през следващите 10-15 г. железопътният транспорт да се превърне в основен, като това е и общоевропейската тенденция.

„Европа, а и целият свят, инвестира в железопътната инфраструктура и транспорт. Това е по-евтин, по-удобен, по-целесъобразен и екологичен транспорт, така че ние трябва да продължим да поддържаме инфраструктурата и да я модернизираме“, каза още той. 

Още по темата


Гаровият комплекс Подуяне е част от жп линията София-Пловдив, която е най-натоварената в страната. За 2017 г. пристигащите и заминаващи пътници направлението са 1,4 млн. Реконструкцията се финансира от оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. 

Договорът на стойност 2,9 млн. лева без ДДС за строителните дейности беше подписан на 25 април с „Инфраструктурно строителство“ АД. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС