IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западната дъга ще се доизгражда, преди ЕК да е одобрила финансирането

Проектът беше фазиран, за да влезе в новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

11:57 | 20.10.15 г. 1
Западната дъга ще се доизгражда, преди ЕК да е одобрила финансирането

Строителството на лот 2 от Западната дъга на софийския околовръстен път ще започне преди Европейската комисия (ЕК) да одобри финансирането на отсечката от новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

На днешното си заседание правителството е дало съгласието си Агенцията „Пътна инфраструктура” да сключи договори за изпълнение на дейности по участъка, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Отсечката е част от бъдещата магистрала София – Калотина. Тя отговаря на изискванията за кандидатстване за финансиране по новата оперативна програма.

Проектът включва ново строителство на 5,53 км път с три пътни възела, две пресичания на ж. п. линии с надлези и пресичане на пътя за с. Волуяк, свързващ участък 1 от същия проект с изграждащата се към момента Северна скоростна тангента и бъдещата магистрала за Калотина.

Строителството ще струва почти 68,5 млн. евро с ДДС (почти 133,5 млн. лева), от които над 7,4 млн. лева са по старата оперативна програма „Транспорт“, а останалите над 126 млн. лева – по новата.

Заради забавяне на дейностите и обжалване на обществени поръчки се наложи фазиране на строителството на Западната дъга, за да може отсечката да бъде включена в новата оперативна програма за транспортна инфраструктура.

В края на септември, при изненадваща проверка на строителството, министърът на регионалното развитие и благоустройството поиска да се ускори работата по отсечката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
m a x
преди 8 години
Нямат право да строят преди са приключили отчуждителните процедури на частни имоти и да са изплатили пълните обезщетения. За това изрично се произнесе вече и Конституционния съд -- http://constcourt.bg/contentframe/contentid/786 : Конституционният съд приема, че обезщетението при отчуждаване на имот - частна собственост не може да бъде предварително, ако не е определено окончателно по размер ... Когато се обжалва размерът на обезщетението, единствено съдът е органът, който окончателно определя кое е равностойното обезщетение. Само след заплащането на определеното от съда обезщетение ще бъде изпълнено изискването за предварително и равностойно обезщетение на собственика съгласно чл. 17, ал. 5 от Конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още