IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна приемът на проекти на млади фермери

За първи път земеделците ще могат да подават заявленията си онлайн

17:12 | 29.06.15 г. 2
<p>
	Фермерът Мирослав&nbsp;Чилингиров от Хасково подава проект по ПРСР. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Фермерът Мирослав Чилингиров от Хасково подава проект по ПРСР. Снимка: МЗХ

От днес се приемат за финансиране проекти на млади фермери по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.  Земеделците ще подават проекти до 24 юли 2015 г. Бюджетът за настоящия прием е 35 млн. евро, а за целия програмен период финансирането е 76 млн. евро. Това съобщи в Хасково министърът на земеделието Десислава Танева, информират от пресцентъра на агроминистерството.

За първи път земеделците ще могат да подават заявленията си онлайн. За разлика от предходните приеми, Националната служба за съвети в земеделието ще изготвя безвъзмездно бизнес плановете на фермерите, каза министърът.

В стария програмен период Националната служба е изготвила близо 16 000 проекта по различни мерки и заявления. От тях са одобрени над 14 000, като са отпаднали само тези, за които бюджет не е стигнал, обясни министърът.

Тя изчисли, че през стария програмен период 1 лев, похарчен от Националната служба за съвети в земеделието за подготовка на проекти, е донесъл 45 лева приходи от подпомагането на стопаните.

Днес 26-годишният Мирослав Чилингиров бе първият, който подаде проекта си по подмярката. В момента той има стадо от 114 овце и планира да направи собствена ферма.

Министърът на земеделието обясни, че 5685 договора са сключени по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от ПРСР 2007-2013 г.

По мярка „Млад фермер”, включително и при новата програма, подпомагането е 25 хил. евро, половината от което се плаща авансово, а останалата половина след изпълнението на бизнес плана, каза още министър Танева.

Междувременно от Държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че е изплатена  субсидия от близо 60 хил. лв. за проект по програма  „Рибарство”. Инвестицията е за изграждане на съоръжение за развъждане на зарибителен материал в язовир „Скокът” в землището на село Скобелево, община Ловеч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
puntina
преди 8 години
Трудно. Особено, докато властта обслужва друга власт, а не обикновените хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vshopov
преди 8 години
Ако се вкара малко контрол и на вноса на чужди евтини стоки, нашите фермери имат много по-голям шанс да успеят в тяхното начинание. Но докато има калинки в МЗХ, винаги ще има кой да краде, за сметка на честните граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още