IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва модернизирането на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене

Проектът по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е за 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева

12:05 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене, съобщиха от транспортното министерство.Той ще се изпълнява по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 и е на стойност 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева.

Предвижда се пълно обновяване на приемните здания и прилежащите перони на жп гарите, подобряване на конструктивното състояние на сградите, изграждане на системи за енергийна ефективност, внедряване на съвременни информационни и оповестителни системи, облагородяване и озеленяване на околните пространства.

За да се запази автентичният вид на втората по големина жп гара в София – Подуяне, е предвидено зданието и вграденият в чакалнята павилион да бъдат реставрирани.

Вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител с три обособени позиции за трите железопътни гари. Възложител на поръчката е НК „Железопътна инфраструктура“, а крайният срок за подаване на оферти е 23 август.

Строителните дейности за трите жп гари трябва да започнат в началото на следващата година, като се очаква да приключат през 2020 г.

Гаровите комплекси Подуяне, Искър и Казичене са част от жп линията София – Пловдив, която е най-натоварената линия в страната. За миналата година по направлението са пътували над 1,4 милиона пътници, информираха от транспортното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още