IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва нов етап от изграждането на пречиствателните съоръжения във Варна

Одобрен е договор за 38,7 млн. лв. по програма „Околна среда“, който ще бъде подписан официално днес

11:18 | 31.05.12 г.
<p>
	<em>Това лято се очартава да бъде изключително натоварено и заради работите по дълбоководното заустване на отпадните води в курортите </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Това лято се очартава да бъде изключително натоварено и заради работите по дълбоководното заустване на отпадните води в курортите   Снимка: БТА

Днес ще бъде поставено началато на поредния етап от изграждането и реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води във Варна, който ще се финансира по линия на оперативна програма „Околна среда“, съобщиха от екоминистерството.

На официална церемония министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Варна Кирил Йорданов ще подпишат договор за безвъзмездно финансиране в размер на 38,7 млн. лв.

При изпълнението на последния  етап от реконструкцията на станцията се предвижда пълно пречистване на отпадъчните  води,  чрез  изграждане на съоръжения за отстраняване на фосфор.

Общият капацитет на съоръженията е за пречистване на 110 хиляди кубически метра вода, като след завършването й станцията ще обслужва 450 хиляди жители.

Проектът предвижда освен реконструкция и модернизация на пречистващите съоръжения също вторична преработка на утайките. След завършването на проекта всички квартали на морския град ще бъдат свързани чрез канализация с пречиствателната станция, в резултат на което в Черно море ще се вливат само пречистени води, поясниха експерти.

Днес официално ще бъде открита и друга част от реконструкцията на пречиствателната станция на Варна, чието финансиране беше осъществено по линия на предприсъединителната програма ИСПА.

Обектът е на стойност 12 млн. евро, от които 75% бяха предоставени от европрограмата, а останалите 25%  е националното съфинансиране.

В късните часове на деня министър Караджова ще посети и пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“, където предстои да започнат строителните дейности по дълбоководното заустване на отпадните води. Проектът е за 10 млн. лв., които се осигуряват от държавното предприятие за управление на отпадъците ПУДООС.

Вчера екоминистърът подписа още един общински договор за модернизация на ВиК мрежата в град Кнежа.

Проектът е за 31 млн. лева и се финансира по програма „Околна среда“. Той предвижда изграждане на пречиствателна станция плюс подмяна на 11 километра водопровод и 37 км. канализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още