IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва приемът на заявления за грантове за иновации за малкия бизнес в ЕС

За новия програмен период по схемата ще бъдат разпределени 3,5 млрд. евро

16:58 | 01.03.14 г. 2
Започва приемът на заявления за грантове за иновации за малкия бизнес в ЕС

От 1 март 2014 г. малките и средните фирми от всички държави в ЕС вече могат да подават заявления за грантове по схемата за подпомагане на иновациите в общността. Средствата ще помогнат да бъдат реализирани най-добрите идеи и така продукцията на малкия бизнес да се придвижи от „лабораторията до пазара“, съобщават от Европейската комисия.

Иновациите на малките и средните предприятия ще получат поощрение от дългосрочния бюджет на ЕС в размер на 3,5 млрд. евро. Тези средства са част от бюджета на програмата за иновации и проучвания на общността - „Хоризонт 2020“.

За проучвания и разработване на проекти по инструмента в помощ на малкия бизнес могат да бъдат отпуснати грантове на стойност до 50 хил. евро. За продукти, които са готови за реализиране на пазара, отпусканите суми варират между 500 хил. и 2,5 млн. евро. При пускането на продуктите на пазара от ЕС няма да отпускат парична помощ, но са предвидени допълнителни мерки в помощ на предприятията.

През тази година бюджетът на схемата е 250 млн. евро.

Програмата „Хоризонт 2020“ обединява съществуващите досега три отделни програми и инициативи на ЕК – за наука, за иновации и Седмата рамкова програма. Общият размер на финансирането, което се предвижда за новия програмен период (2014-2020 година) е в размер на 80 млрд. евро.

Основната цел на програмата е превръщането на достиженията в областта на науката в иновационни продукти и услуги, които помагат за развитието на бизнеса и облекчават живота на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
В бг за обикновенния човек от улицата и малкия гряд или село възможностите за собствен бизнес са сведени до таксижия,обущар,баничар......за нещо доходоносно се иска някой във властта или роднина генерал от дс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Пак ще са за наши и ваши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още