Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Започва строителството на водния цикъл на Добрич

Очаква се проектът да реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа

Започва строителството на водния цикъл на Добрич

Снимка: МОСВ

Строителството на водния цикъл на Добрич започва. Проектът е от голяма важност за града, тъй като се очаква да реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа. Инвестицията е в размер на 114,9 млн. лв., като 86,2 млн. лв. от тях са безвъзмездна помощ по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка, информира екоминистерството.

Още по темата

Пречиствателната станция в село Врачанци е построена през 1986 г., но досега не е реконструирана. Предвижда се изграждане на биологично стъпало с пречистване на азот и фосфор, което ще предотврати замърсяването на река Добричка. Съоръжението ще обслужва 92 498 души.

Предстоят много неудобства през следващите месеци за жителите на Добрич.  В момента авариите са всекидневие и загубите на вода достигат 86%.

През първия програмен период 2007 – 2013 в област Добрич са реализирани 7 проекта, по които са вложени над 64 млн. лв. От тях 25,5 млн. лв. са в сектор „Води“ и 38,9 млн. лв. са в сектор „Отпадъци“. Положената линейна инфраструктура е с дължина над 20 км, припомня екоминистерството.

В момента със средства от ОПОС 2014-2020 се подготвя регионално прединвестиционно проучване за територията на област Добрич, на базата на което ще бъдат финансирани и други проекти във водния сектор.

Припомняме, че Европейската комисия изпрати до България предупредително писмо за наказателна процедура, тъй в страната като не са изпълнени в достатъчна степен изискванията за пречистване на водите.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Европроекти
Предстои нов прием на проекти за общинска инфраструктура по ПРСР