IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се налага да бъде опростена европейската политика на сближаване?

Заради мигрантската криза някои страни може да преразгледат оперативните си програми, заяви Искра Михайлова

10:58 | 25.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;iskramihaylova.eu</em></p>

Снимка: iskramihaylova.eu

Европейската политика на сближаване е твърде усложнена. Само по един от структурните фондове имаме над 800 страници документи, които трябва да се знаят и следват. Това каза пред БНТ Искра Михайлова, председател на Комисията по регионална политика на Европарламента.

Коментарът е по повод инициатива на Еврокомисията за опростяване на политиката на сближаване (кохезионната политика). За целта Комисията и по-специално дирекция „Регионално развитие“ са създали група на високо равнище от експерти, която се занимава с опростяване на административните тежести, съобщи евродепутатът.

Експертите трябва да формулират конкретни предложения. Първите препоръки са да се ползват електронни форми и уеднаквени норми за разходи, които да се прилагат за инфраструктурни и трансгранични проекти.

„Без да коментираме важността на европейските структурни и инвестиционни фондове, трябва да приемем, че сме усложнили твърде много нещата. Дошло е време да спрем, да се огледаме и да видим къде може да ги подобрим, как да използваме новите технологии и да облекчим бенефициентите“, заяви Искра Михайлова. 

Една трета от бюджета на ЕС е за кохезионна политика, или това са над 350 млрд. евро за 7 години. На въпрос дали заради мигрантската криза този бюджет ще бъде преразгледан, евродепутатът отговаря:

„По регламент нямаме право, нито Европарламентът, нито Еврокомисията, да отварят т. нар. национални пакети. Това, което е договорено със страните членки, не може да бъде преразгледано. Може да се направи ревизия на финансовата рамка, но само в тази част, която се управлява от Еврокомисията“.

Но страните членки, които срещат много големи предизвикателства с мигрантите, са поканени да преразгледат оперативните си програми и да използват този ресурс. Това са Гърция, Италия, Германия – страни, които са обект на преминаване или крайна цел.

„Очаквам, че ще има промени, но те няма да бъдат наложени централно от Европейската комисия, а в резултат от разбирането на страните членки за това какви нужди имат в момента“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още