Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Затягат контрола над изпълнението на земеделски проекти

Налице е агресия за усвояване на евросредствата не по най-добрия начин, заяви директорът на ДФЗ

Контролът за това дали фермерите действително изпълняват проектите си, за които са получили финансиране по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020, ще е много по-активен. Това заяви директорът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов на четвъртата национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) във Варна.

Той посочи, че експертите на фонда са се сблъскали с опити за манипулации, докато оценявали проекти по отворените през 2015 г. подмярки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” и 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти”.

Порожанов даде конкретни примери - двойно завишени цени на хладилни камиони в проекти за земеделска техника, опити за изкуствено разделяне на стопанствата, измамни проекти за отглеждане на зайци и пъдпъдъци, при които животните не са налични, а се прехвърлят в кафези от един двор в друг при проверки. "Шампион" по такива практики била Благоевградска област.

Още по темата

„Има хиляди консултанти. За съжаление, всички тези манипулации идват именно от тях”, каза шефът на ДФЗ.

Той определи като "творчески идеи на консултантите" проектите за производство на вино не от грозде, а от плодове.

Вече контролите ще са много по-активни между първата и третата година. Ще бъдат проверени и проектите по старата ПРСР за калифорнийски червеи, обясни той.

Агресията за усвояване на пари не по най-добрия начин ще се запази в рамките на целия програмен период, очаква директорът на Фонда. Той обясни, че ще бъде завишен контролът както на бизнес плановете, така и за това дали фермерите изпълняват поетите ангажименти. В договорите ще има санкции за неизпълнение на ангажиментите.

Той припомни големия брой неизпълнени проекти по сключените договори по старата ПРСР. Като отчете, че фермерите са имали трудности с достъпа до финансиране, Порожанов коментира, че въпросът е и дали неизпълнените проекти са били рентабилни. Като други фактори той посочи руското ембарго и вследствие завишената конкуренция при вътреобщностните доставки на готови храни.

В момента сме заложили канцелиране на договорите, ако първоначалните инвестиции не бъдат направени в срок. Ако договорът не се реализира, фермерът трябва да върне полученото плащане заедно със законната лихва, а ако няма такова плащане - ще трябва да плати санкция 5% от одобрената субсидия. Ако се откаже до шестия месец от сключването на договора и го заяви, няма да има неустойка. Това ще избегне блокирането на евросредства в условията на свръхинтерес към програмата, допълни Румен Порожанов.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Хр. Бозуков: Програмата за селските райони вече работи за малките и средни ферми