IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленчукопроизводство с добавена стойност

"Маккена 08" топли оранжериите си с централа на биомаса, финансирана по европейски проект

09:09 | 26.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка, Архив, Investor.bg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка, Архив, Investor.bg

 

Може ли една селска оранжерия в България да използва високи технологии и дори да използва централа на биомаса, с инсталация за изгаряне на възобновяеми енергийни източници  (биомаса от слънчоглед и слама). Очевидно може, ако собствениците ѝ са предприемчиви и попаднат на правилните партньори. 

"Занимавали сме се преди това с търговия, беше трудничко, и решихме, че крайният клиент иска постоянство и сигурно качество. В нашия регион има традиции в зеленчукопроизводството. Мисля, че успяваме да поддържаме тази традиция от десетилетия". Това коментира един от двамата управители на „Маккена 08“ ООД Пламен Велев.

„Осъзнахме, че хората търсят и разчитат на стоката, собствено производство. И така от 15 години се занимаваме със земеделие”, допълва го съдружникът му Мирослав Великов.

Създадено през 2008 г. и регистрирано в село Голямо Враново, област Русе, дружеството се специализира в производство на плодове и зеленчуци.

„Маккена 08“ разполага с манипулационна за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци, както и със споменатата по-горе инсталация за изгаряне на биомаса.

Манипулационната е със застроена площ от 6000 кв. м. В нея се нареждат в касети по видове и временно съхранение до експедирането й до пазара произведената в оранжерията на дружеството продукция.

„Първоначалните инвестиции за изграждането на едно такова съоръжение бяха непосилни за нас”, посочва Мирослав Великов.

Според Пламен Велев благодарение на финансовата подкрепа на Българо-американската кредитна банка „Маккена 08“ е осъществила проекта от втория етап на неговото развитие в такива кратки срокове.

„Банката повярва в нас, защото ние сме коректни както към нашите клиенти, така и към нашите кредитори", уверява Великов.

По думите на Велев „тук е прашно, топло, не е като в офиса, само че тук усещаш предизвикателството и успяваш да се радваш на плодовете, които отглеждаш”.

„Всеки етап от развитието на растението е едно ново начало, нова надежда, че ще бъдеш по-добър от предния път”, категоричен е Великов, който заедно с партньора си доказва, че когато има идеи с потенциал, те могат да се реализират успешно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още