IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци обсъдиха въпроса за напояването с премиера Стефан Янев

Браншът повдига темата, след като мярката за напояване отпадна от Плана за възстановяване

15:19 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Земеделски производители на среща с премиера Стефан Янев. Снимка: МС</em></p>

Земеделски производители на среща с премиера Стефан Янев. Снимка: МС

Земеделци обсъдиха ключови проблеми в агросектора, като този с напояването, с премиера  Стефан Янев, инормира пресслужбата на Министерския съвет.

Припомняме, че в Плана за възстановяване се предвиждаше ресурс от 847,9 млн. лв. да се насочи към държавното предприятие „Напоителни системи“ за периода 2021-2025 г. Служебното правителство обаче премахна тази мярка от плана.

„Трябва да работим за развитие на устойчиво селско стопанство и гарантиране на продоволствена сигурност на страната“, заяви Стефан Янев пред фермерите.

Представителите на селскостопанския сектор обсъдиха с премиера ключови проблеми в бранша, които изискват неотложни мерки, сред които въпросът с напояването, модернизацията на земеделието и производството на продукция с висока добавена стойност.  На срещата присъстваха вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков.

„Правим всичко необходимо и сме в непрекъсната координация както с вицепремиера Пеканов по отношение Плана за възстановяване и устойчивост, така и с ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите. Стремим се дейността ни да бъде максимално прозрачна и ефективна“, изтъкна в хода на срещата премиерът Янев.

Министър-председателят бе категоричен, че диалогът с представителите на земеделските производители трябва да продължи, за да бъде намерен балансът в сектора. Той посочи, че трябва да се търсят различни механизми за финансовото подпомагане на сектора за модернизиране на земеделието.

„Напълно приемам исканията на бранша и се радвам, че с екипа на министерството успяхме да предизвикаме сектора и заедно да работим за възстановяване на земеделието”, коментира министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков. Той заяви, че усилията ще бъдат насочени към осигуряване на подкрепа за земеделския сектор, за да се постигне модернизацията му и да се отговори на климатичните изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още