IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зорница Русинова: 80-те млн. лв. от Европа са насочени към уязвими групи

Средствата по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” ще подпомогнат общините за справянето с неграмотността

11:21 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова отрече 80-те млн. лева евросредства за проекти да имат връзка с ромското включване. Парите не са насочени към ромите, а към уязвими групи, обясни тя по bTV. Зорница Русинова отрече също парите да са насочени към 12 000 души.

80 млн. лв. по европейската програма “Развитие на човешките ресурси” ще получат общините за обезпечаване на ромското включване. Това стана ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков. Програма “Социална-икономическа интеграция на уязвими групи” предвижда подобряване на достъпа до заетостта, здравни и социални услуги на ромите от различни общини. Предвидено е парите да са за общините, а проектите им трябва да осигуряват работа или по-добър достъп до здравни и социални услуги.

Според Русинова става въпрос за част от средствата по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, които ще подпомогнат общините за справянето с неграмотността. „Не може в XXI век да има неграмотни деца и деца, които не ходят на училище, което е предпоставка за бедност и ниски доходи”, отбеляза тя.

Русинова обясни, че тези 80 млн. лева са голяма схема с две компонента – първият е 50 млн. лева, а вторият – с 30 млн. лева.

Втората част на тези средства е насочена към общините, които ще подпомогнат тези интегрирани мерки и с инфраструктура, допълни тя.

В първата част за момента има получени 50 концепции от общини, от които само 28 са одобрени на стойност 25 млн. лева, каза още Русинова.

„Едно от изискванията е общината задължително да работи с работодател от региона, в който се изпълняват проектите, защото ако нямаме сигурност, че родителите ходят на работа и не са интегрирани на пазара на труда, няма как да имат доходи”, заяви тя.

Русинова подчерта, че хората няма да кандидатстват сами, а през проект, подготвен от общината.

По думите й целта е да се създадат възможности тези хора да не са в общинските програми да метат улиците, а да бъдат квалифицирани.

Финалът на програмата е 2020 г. Стойността на всеки един от проектите е различна – според нуждите на общината те варират между 100 хил. и 500 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още