IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврозоната се влошава за 10-и пореден месец

От големите страни в еврозоната само в Холандия има ръст

16:14 | 29.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нагласите в еврозоната се влошиха за десети пореден месец през април. Барометърът се е понижил с 1,6 на 104 пункта, както обяви в понеделник Европейската комисия. Това е най-лошата стойност от малко повече от две години и половина насам.

За индустрията, търговците на дребно и в по-малка степен за строителството и потребителите барометърът леко намалява. В сферата на услугите е отчетен застой.

Сред големите страни от еврозоната нещата се подобряват само в Холандия. Във Франция и Италия барометърът леко спада, а в Германия и Испания понижението е много по-силно. Организацията на индустриализираните държави ОИСР прогнозира, че валутният съюз ще отчете за 2019 г. икономически растеж от едва 1,0%, след като преди това се очакваше увеличение от 1,8%.

Други показатели също сочат за мрачна икономическа ситуация. Индексът за бизнес климата на Ifo за Германия се понижи с 0,5 пункта до 99,2 пункта през април, след като през март бе отбелязал първия си ръст от шест понижения. „Германската икономика продължава да губи инерция", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст.

Но в момента и глобалната икономика се бори с редица проблеми. Наред с други неща, търговският конфликт между САЩ и Китай оказва влияние върху международния бизнес, както и рискове като Brexit, които могат сериозно да нарушат движението на стоки. 

„И в бъдеще външни фактори ще бъдат спирачка за ръста, тоест – увеличаващият се международен протекционизъм и Brexit”, пояснява главният икономист на LBBW Уве Буркерт, цитиран от Handelsblatt. „Предвид вътрешната добра конюнктура обаче не очакваме много лошо развитие за цялата 2019 г. Ако някои рискови фактори отпаднат, са възможни и положителни изненади“.

Ситуацията в Германия заедно с нарастващия протекционизъм в търговията и забавянето в Китай оказват влияние върху икономиката на еврозоната. Европейската централна банка вече удължи периода, в който ще задържи рекордно ниските лихви на сегашното им ниво, като пазарите са в очакване и на детайли около новия кръг евтино финансиране за банките.

Затрудненията във външната търговия предполагат, че динамичното вътрешно търсене на Германия, подпомогнато от рекордно високата заетост, увеличаването на заплатите и ниските разходи по заеми, се очаква да бъдат единственият двигател на растежа през тази и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още