IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филипинското песо поскъпва с близо 4% на годишна база

Доходността по 10-годишните облигации във Филипините е сред най-високите в региона

13:25 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Във все по-разширяващата се среда на ниски лихви, докато инвеститорите търсят печалба, Филипините изглеждат като привлекателна опция.

Доходите в страната от Югоизточна Азия остават високи в сравнение с тези при съседите й, а това дава тласък на филипинското песо, съобщава CNBC.

Филипинската валута отчита сериозно поскъпване спрямо долара през тази година. Това се дължи на най-различни фактори, например свиването на търговския дефицит, в икономиката на страната.

До сега през годината филипинското песо бележи ръст от 3,8% спрямо долара, а от средата на 2018 година насам увеличението възлиза на над 5%.

Миналата година централната банка на страната предприе агресивна политика в опит да се бори със забавянето на инфлацията, която доведе до увеличаване на доходността и привличане на нови инвеститори. Тази година централната банка намали три пъти референтния си лихвен процент до 4,0%, след като през 2018 г. го повиши пет пъти.

Въпреки намалението на лихвите, доходността по 10-годишните облигации във Филипините остана сред най-високите в региона, като възлиза на около 4,61% в петък, след като спадна от максималните си стойности от 6,38% през февруари и 7,95% през октомври.

За сравнение доходността по 10-годишните ценни книжа в Сингапур възлиза на 1,80%. Тя е 3,48% в Малайзия и 1,66% в Тайланд.

Икономиката на Филипините устоя срещу негативните ефекти от търговската война между САЩ и Китай, които засегнаха почти цяла Азия.

Филипинската икономика е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие. Отчетения ръст беше от 6,2% на годишна база,докато анкета на Ройтерс, показа очаквания на анализаторите за 6,0% ръст.

Според анализаторите свиването на търговския дефицит оказва особена подкрепа на песото. Една страна изпада в дефицит, когато общата стойност на стоките, услугите и инвестициите, които внася, надвишава общата стойност на тези, които изнася.

В неотдавнашен доклад ANZ Research посочи нарастващ брой туристическите посещения във Филипините. „По-високите приходи от туризъм трябва да намалят дефицита в бюджета на страната, макар и с по-слаби темпове“, казват от ANZ.

Обикновено по-малкият бюджетен дефицит поддържа стабилността на валутата на дадена държава, защото това означава, че нацията е по-малко зависима от чуждестранните валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още