IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се подобри през август

Наблюдава се обаче трето подред влошаване на доверието в сектора на услугите

15:38 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Настроението сред бизнеса и потребителите в еврозоната неочаквано се повиши през август, прекъсвайки негативната поредица от разочароващи данни, които сигнализират за рецесия, съобщава Bloomberg.

Индексът, проследяващ настроенията сред бизнеса и потребителите, се повиши до 103,1 пункта спрямо отчетените месец по-рано 102,7 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за понижение до 102,3 пункта.

Нарастването обаче може да не е достатъчно, за да промени намерението на централните банкери от Европейската централна банка да предоставят повече стимули на пазарите. Освен това в последния месец германската икономика се приближи до рецесия, а спадът в производството се задълбочи, търговското напрежение ескалира, а възможността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка нарасна.

Макар и малко подобрение в икономическото доверие през август дойде от „значително по-високото доверие“ в индустрията и търговията на дребно, обясниха от Европейската комисия.

В същото време влошаване на доверието се наблюдава в сектора на услугите и строителството. Мениджърите в индустрията са били по-оптимистични по отношение на очакванията за производството и поръчките, но тук има разминаване с песимизма, който се видя в индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността за август.

Влошаването на доверието в услугите е трето подред и е притеснително от гледна точка на това, че досега секторът беше устойчив в условията на проблеми за индустриалния сектор, който е засегнат от търговското напрежение и по-слабите резултати на автомобилния сектор.

Секторът на услугите до сега помагаше за общия растеж в еврозоната, а продължаващата низходяща тенденция е тревожен знак за задълбочаващите се проблеми в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още