IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-вероятните сливания и придобивания през 2015 г.

Ако 2014 г. беше годината на мегасделките, то 2015 г. ще е втората част

12:04 | 26.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Поточна линия за производство на бира на InBev. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поточна линия за производство на бира на InBev. Снимка: Ройтерс

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

Някои от най-големите световни корпорации се заеха със сериозни придобивки тази година. Сдeлката на Comcast Corp. за придобиване на Time Warner Cable бе на стойност 68 млрд. долара през февруари. Обявените в един ден миналия месец придобивания от Halliburton и Actavis  бяха на обща стойност от над 100 млрд. долара. Трансакциите, надвишаващи 10 млрд. долара, бяха почти рекордна част от договорите за сливания на стойност 2,9 трлн. долара през 2014 г., показват събрани от Bloomberg данни.

Компаниите отделят пари за сливания поради редица причини – намаляващите възможности за растеж, натиска от конкуренцията и напоследък хаосът в петролния пазар. Някои търсят партньори без да подписват договори. За компаниите, които пропуснаха да действат, 2015 г. може да се окаже правилното време.

„Хората са много оптимистично настроени за сделките по придобиване и сливане“, заяви управителният директор на Deloitte Corporate Finance Фил Колако в интервю за Bloomberg. „Ако фондовият пазар се представи дори умерено добре, смятам, че ще видим средния брой сделки да се повишава и че ще видим още от тези по-големи сделки да се случват“.

Ето някои възможности:

Следващата стъпка на Pfizer: Pfizer е компанията, която трябва да се следи във фармацевтичната индустрия. Наскоро производителят на лекарства с пазарна капитализация от 201 млрд. долара придоби AstraZeneca. Компанията бе изправена пред липса на ръст при продажбите и слабо увеличение на цената на акциите си. Едно дръзко сливане би могло да помогне и компанията вече показа, че има желание да се изяви.

AbbVie изпъква сред няколкото потенциални кандидата. Продажбите на лекарството ѝ срещу ревматизъм и артрит Humira се очаква да се увеличат с 20% до 2020 г. и компанията може да  допълни вече добре установени продукти на Pfizer. Акциите на AbbVie също така се търгуват доста по-евтино спрямо тези на другите компании, за които се спекулира, че са цели на Pfizer.

Megabrew (Мегабирата):  Това е прякорът на отдавна обсъжданото сливане между бирените гиганти Anheuser-Busch InBev и SABMiller. Някои анализатори твърдят, че е въпрос на време преди базираната в Льовен, Белгия AB производителка на популярната бира Budweiser InBev да направи предложение на своя конкурент.  Така InBev, чиято пазарна капитализация е 185 млрд. долара, ще може да си партнира със SABMiller, с пазарна капитализация от 85 млрд. долара и да навлязат заедно в бързо растящи региони като Африка. Всичко може да опре само до цената.

През септември SABMiller не успя да закупи Heineken – сделка, която можеше да я предпази от продажба. Въпреки че пазарната оценка на SABMiller не е далеч от осемгодишен връх, всяко едно поевтиняване би създало благоприятна възможност за конкурента ѝ AB InBev.

Vodafone и Liberty: Vodafone Group е под натиск да намери отговор, след като BT Group притисна конкуренцията си за комбинирани мобилни услуги, домашни телефони, кабелна телевизия и интернет услуги в Европа. Британският телеком придоби наскоро доставчика за безжичен интернет EE. Най-добрият шанс за трансформационна сделка за Vodafone може да е Liberty Global .

Въпреки че процесът няма да бъде безпроблемен, промяната към четворни пакети с услуги чрез обединение с базираната в Лондон Liberty е „по-скоро задължителна, отколкото пожелателна“. Това твърди анализаторът Отавио Адорисио от банката Societe Generale. Според запознати със ситуацията главният изпълнителен директор на Vodafone Витори Колао обмисля подобен вариант.

Danone и Mead Johnson:  Спекулациите около тази сделка се успокоиха, когато Danone заяви, че планира да запази своя отдел за медицински храни въпреки интереса на инвеститори към него. С приходите от продажбата му френската компания би могла да погълне Mead Johnson Nutrition. Въпреки това от сливането все още има смисъл. Покупката на  Mead Johnson би дала на Danone по-силно присъствие на пазара на бебешка храна. На този бързорастящ пазар Danon е втори с голяма разлика зад първенеца Nestle.

Акциите на базираната в щата Илинойс Mead Johnson се търгуват близо до рекордни стойности. След близо година, в която акционерите често награждаваха компаниите, които правят сливания, Danone може да бъде поставен под натиск най-сетне да стартира сделката.

Представители на Pfizer, AB InBev, SABMiller, Vodafone, Liberty Global и Mead Johnson отказват коментар. Представители на AbbVie и Danone не са отговорили на обажданията и имейлите на Bloomberg с искане за коментар.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още