IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енемона (E4A/ENM, ZNOA и E4AP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ha пъpвo мяcтo c нaй-гoлeми нeизплaтeни дългoвe e eднa oт няĸoгaшнитe гoлeми cтpoитeлни гpyпи в cтpaнaтa "Eнeмoнa" AД, ĸoятo peмoнтиpa AEЦ "Koзлoдyй", TEЦ "Mapицa Изтoĸ 2" и "Mapицa Изтoĸ 3". Heйнитe зaдължeния ca нaд 75 милиoнa eвpo

    https://money.bg/business/5-te-nay-g...17-godina.html

    Коментар


    • "Енемона" завлече банки и фирми със 125 млн. лева

      Дружествата в несъстоятелност на "БФБ-София" се увеличиха с още едно - "Енемона" АД - Козлодуй.

      В началото на април Софийският градски съд обяви фалита на една от най-големите строително-инженерингови компании у нас и откри процедура по несъстоятелността й по искане на група кредитори, сред които са банки и фирми. Обществеността беше информирана за този факт едва през месец май. Интернет страницата на компанията вече не работи, а последната публична информация за нея е от средата на 2015-а.

      Съдът е определил начална дата за неплатежоспособност на дружеството да е 31 декември 2014 година. С решението се допуска обезпечение чрез налагане на запор и възбрана на имуществото на "Енемона".

      С този акт бе прекратена агонията на една от най-големите български строителни фирми, която усвояваше средства от държавни институции, общини и фирми от цялата страна. При това положение не е ясно как собствениците й и нейни мениджъри Дичко Прокопиев и Богдан Дичев (баща и син) са успели да натрупат задължение от 124 576 000 лв., което потопи фирмата, въпреки че тя просто е обречена да прави пари. Още повече че се опираше на един успешен бизнес модел в строителството, свързан с проекти, по които прииждаха огромни суми - държавни пари и средства от еврофондовете.

      Според вещото лице на съда краткотрайните активи на "Енемона" възлизат на 41 727 000 лв., а дългосрочните - на 53 629 000 лева. Стойността на задълженията превишава с 29 220 000 лв. равностойността на всички активи. Длъжникът е бил в състояние да покрива текущите си дългове през периода 2011-2013 г., но в годините между 2014-2016-а не е в състояние да го прави с наличните си краткотрайни активи, които са недостатъчни за удовлетворение на краткосрочните задължения. Дори при осребряване на всички свои активи длъжникът би могъл да покрие не повече от около 77% от дълговете си към края на 2016 година. Това е и основанието да се открие производство по несъстоятелност поради "неплатежоспособност" по отношение на "Енемона" АД.

      Учудващото е, че това се случва две години след като за първи път е поискан фалит за строителната компания. Исковете са от лятото на 2015 г. и принадлежат на "Сосиете Женерал Експресбанк", която има да събира 17.45 млн. лв., и "ИНГ банк" (за 5.291 млн. лв.), и от две по-малки строителни фирми - "Киди и Ко" и "Кабита", които са били подизпълнители по проекти на "Енемона". След разплащане или разсрочване на някои от дължимите суми молбите за несъстоятелност са оттеглени.

      Странен е фактът, че тогава по същото време не са предявени искове от "Уникредит Булбанк", а тя е най-големият кредитор - с 22.47 млн. лева. Общата задлъжнялост на фирмата към 30 юни 2015 г. е била 75 404 000 лв., в това число към седем финансови институции (58.815 000 лв.), към свързани лица (14 467 000 лв.) и към други, несвързани лица.

      Според последния отчет на дружеството най-големият акционер в "Енемона" е Дичко Прокопиев с дял 49.58 процента. "Глобал кепитъл" държи 24.15%, а останалите книжа са собственост на индивидуални инвеститори и фирми. Свободно търгувани на борсата формално са около 25% от книжата, което е доста висок дял за българския капиталов пазар, особено в една мажоритарно доминирана компания. Тъй като Дичко Прокопиев притежава и част от "Глобал кепитъл", така той контролира общо 67.48% от акциите с право на глас в "Енемона".

      Счетоводните документи на компанията от години показваха проблемите й - неумели мениджърски решения, лошо качество на изпълнение на проектите, губене на клиенти, забава в разплащанията. Всичко това е довело до намаляване на приходите. Впоследствие продължаването на дейността се допълва и компенсира и с банкови кредити. За "Енемона" е характерно и хроничното забавяне на отчетите, неплащане на дивиденти по привилегированите акции, забележки от одиторите и най-различни други сигнали за инвеститорите. Всичко това разочарова борсовите играчи и като следствие "Енемона" беше извадена от широкия индекс BGBX40 и свалена на алтернативния пазар на "БФБ-София" (от 28 септември 2015-а) заради нередовното разкриване на информация и срив в търговията с обикновените акции. Поредицата от случки доведоха и до резкия спад в цената на акциите на строителната фирма. Заради тежкото й финансово състояние последните сделки с тях са сключвани при символичната стойност от 0.009 лв. спрямо 20.612 лв. за една такава ценна книга през 2008 година. А това е и една от червените лампички, които действат отрезвяващо върху настроенията на инвеститорите.

      Качена на вълната на вдъхновението и успеха, през 2008 г. "Енемона" скочи в списъка на ТОП 10 на най-големите първични публични предлагания в историята на фондовата борса у нас.

      Големите кредитори - "Юробанк", "ИНГ банк", "Инвестбанк", "Интернешънъл асет банк", "Банка ДСК", "Уникредит Булбанк", "Енерджи Съплай", "Стилпласт 2002", "Оскар-Ел" ЕООД, "Вайтех" ЕООД, не издържаха и си поискаха парите обратно.

      Заради натрупаните дългове започнаха разпродажби на акционерни участия ("Еско Инженеринг" АД), имоти, в това число и централата на "Енемона" в София. Имотът е купен през 2010-а с кредит от "Уникредит Булбанк".

      В края на 2016-а основното й дъщерно дружество - "Енемона Ютилитис" АД, бе обявено в несъстоятелност. По-голямата част от вземанията му бяха именно от компанията майка. "Енемона" разпродаде и дяловете си във "Фонд за енергетика и енергийни икономии-ФЕЕИ" АДСИЦ, като си запази само 9.74 процента. Дружеството със специална инвестиционна цел изкупуваше вземанията на компанията майка по т.нар. ЕСКО договори - за изпълнение на инженеринг с гарантиран резултат, при който дейността по инженеринг се извършва от дружеството и е договорено разсрочено плащане от клиента.

      Списъкът с кредитори на фирмата е доста голям. Отдавна имаше индикации, че "Енемона" е изправена пред сериозни проблеми. От една страна, защото не може да си събере милиони по договори, които изпълняваше, защото имаше проблем с персонала, от което пък страдаше и качеството на изпълнение. Проблемите създаваха и забавени доставки от подизпълнители.

      "Енемона" АД е частна българска инженерингова компания, основана през 1990 г. и специализирана в управлението и изграждането на мащабни и сложни проекти. По-големите от тях са на територията на АЕЦ "Козлодуй", в комплекс "Марица-изток", "Кумерио мед" - Пирдоп, "Кремиковци" ЕАД, "КонтурГлобал Марица-изток 3" и други. Тя е сертифицирана за изграждане на обекти, свързани с националната сигурност.

      Компанията е изпълнявала поръчка на ABB за монтажни работи в ТЕЦ "Лихтерфелде" в Берлин, за подобряване на градската среда в община Ябланица, на болницата в Лом, по договори по националната програма за енергийна ефективност. "Енемона" е подписала договор и за изграждане на байпасен газоход и димоохладител с Alstom Danmark.

      "Енемона" АД е една от първите ЕСКО компании в България, която реализира успешно договор с гарантиран резултат при изпълнение на енергоефективни услуги на общински сгради. ЕСКО договорите са перспективна форма на публично-частно партньорство и са най-привлекателният начин за финансиране на енергоефективни проекти.

      Трудно е за нормалната логика да си обясни случилото се с това дружество. Не са много мениджърите у нас, които могат да съсипят такова едно богатство. Особено след като рогът на изобилието (разбирай договори с държавни институции и общини) се изсипва върху създадената в началото на демокрацията компания. Осигурената финансова сигурност даде криле на собствениците и на мениджърите на "Енемона", но явно те не бяха готови за това. Неразчетени разходи, приемане на проекти без достатъчна финансова и кадрова подсигуреност обърнаха лодката и се стигна до фалита.

      Проблемите на "Енемона" всъщност не са от вчера, а според обясненията от мениджъри на компанията причините за това са забавени плащания от клиенти в България и от чужбина. Но сигналите за финансови трудности се виждаха и в счетоводните отчети, и в докладите на одиторите вече няколко години поред, които освен това винаги се представяха пред публиката със закъснение. Комисията за финансов надзор също се намеси няколко пъти и забраняваше разпределението на дивиденти по издадените от "Енемона" обикновени и привилегировани акции (последните са с гарантиран дивидент всяка година!).

      В последните години резултатите на "Енемона" се влошаваха, въпреки че през 2014-а индивидуалният отчет показва 141 хил. лв. печалба след одита, при отчетена загуба за 2013-а. Този резултат е много слаб на фона на почти 84 млн. лв. приходи. Компанията има големи разходи за външни услуги и възнаграждения и макар те да са намалени, резултатите не се подобряваха.

      Главоболия на "Енемона" създадоха и сделки с акции на небезизвестната компания "Енергони", която направи огромно увеличение на капитала си с оценка на ВЕИ проект за половин милиард лева. Заради тях одитът на фирмата от Козлодуй за 2011 г. превърна печалбата на "Енемона" в загуба. Наложените нови одити тогава ревизираха отчетите и за 2012, и за 2013 (които показваха печалба), и увеличиха загубите на компанията. За 2014 г. дружеството е на печалба от 141 000 лева, но КФН забрани да се изплаща дивидент по привилегированите си акции, а със сумата се покри загуба от дейността за 2011-а.

      Коментар


      • А такива очаквания бяха

        Коментар


        • Благодаря за информацията .

          Коментар


          • Първоначално изпратено от kirilstaikov Разгледай мнение
            Здравейте .Ще съм благодарен ако някой даде информация как може да се упражни правото на ликвидационен дял .Притежавам от привилегированите акции.
            Няма шанс колега, опашката от кредитори се вие от Белене до Столицата, а за акционерите едва ли ще остане нещо.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от kirilstaikov Разгледай мнение
              Здравейте .Ще съм благодарен ако някой даде информация как може да се упражни правото на ликвидационен дял .Притежавам от привилегированите акции.
              Ех,колега...На мене ми се чини,че тая акция вече е поела по пътя към рая на акциите и ще заеме своето достойно място в света на чистите артии(Поклон пред личността на професор Каро....И той някъде се запиля и не се вясва във форума....),и... ликвидационен дял едва ще ли те огрее...Все пак,ако това се случи - пожелавам ти го,то,ако акциите ти са на подсметка при ИП,предполагам,че ще се получиш ликвидационния дял на подсметка при твоя ИП...

              Мнението ми не е препоръка.....

              Коментар


              • Здравейте .Ще съм благодарен ако някой даде информация как може да се упражни правото на ликвидационен дял .Притежавам от привилегированите акции.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Tio Разгледай мнение
                  Някой може ли да коментира този текст от стр.127 kd ПРОСПЕКТА - E4AP ?

                  2. Право на гарантиран ликвидационен дял, при прекратяване на Дружеството.
                  Правото на ликвидационендял e основно имуществено право на акционера, изразяващо правото му да получи част от остатъчното имуществото при прекратяване на Дружеството. Остатъчното имущество на Дружеството е имуществото, което остава, след като се удовлетворят кредиторите на дружеството.

                  Упражняването на правото на ликвидационен дял предполага прекратено дружество, което е в период на ликвидация.

                  Акциите от настоящата емисия дават на притежателите си привилегията да получат гарантиран ликвидационен дял, със следните характеристики:
                  - Право на притежателите на привилегировани акции да се удовлетворят преди останалите акционери от остатъчното имущество на дружеството, при неговото прекратяване.
                  - Право на предварително определен по размер ликвидационен дял. Ликвидационният дял е в размер на определената в Проспекта емисионна стойност на една привилегирована акция, увеличена с размера на всички дължими на акционера от дружеството дивиденти.

                  Право на ликвидационен дял имат само лица, които са акционери на Дружеството към момента на неговото прекратяване.

                  Предпоставки за упражняване на правото на ликвидационен дял:
                  - Прекратяване на дружеството;
                  - Изпълнение или обезпечение на задълженията на дружеството;
                  - Изтичане на 6 месечен срок от поканата на кредиторите.
                  Last edited by kirilstaikov; 17.05.2017, 23:21.

                  Коментар


                  • Някой може ли да коментира този текст от стр.127 kd ПРОСПЕКТА - E4AP ?

                    2. Право на гарантиран ликвидационен дял, при прекратяване на Дружеството.
                    Правото на ликвидационендял e основно имуществено право на акционера, изразяващо правото му да получи част от остатъчното имуществото при прекратяване на Дружеството. Остатъчното имущество на Дружеството е имуществото, което остава, след като се удовлетворят кредиторите на дружеството.

                    Упражняването на правото на ликвидационен дял предполага прекратено дружество, което е в период на ликвидация.

                    Акциите от настоящата емисия дават на притежателите си привилегията да получат гарантиран ликвидационен дял, със следните характеристики:
                    - Право на притежателите на привилегировани акции да се удовлетворят преди останалите акционери от остатъчното имущество на дружеството, при неговото прекратяване.
                    - Право на предварително определен по размер ликвидационен дял. Ликвидационният дял е в размер на определената в Проспекта емисионна стойност на една привилегирована акция, увеличена с размера на всички дължими на акционера от дружеството дивиденти.

                    Право на ликвидационен дял имат само лица, които са акционери на Дружеството към момента на неговото прекратяване.

                    Предпоставки за упражняване на правото на ликвидационен дял:
                    - Прекратяване на дружеството;
                    - Изпълнение или обезпечение на задълженията на дружеството;
                    - Изтичане на 6 месечен срок от поканата на кредиторите.
                    “Speculation is a business. It is neither guesswork nor a gamble. It is hard work and plenty of it.”

                    Коментар


                    • Не трябва ли да има затвор и конфискация на имущество за умишлен фалит!? Или трудно се доказва, че е умишлен, а не от некадърност? И да не разправят, че и те са потърпевши, че и притежаваните от тях акции са се обезценили, след като са "усвоили" суми в пъти по-големи отколкото са дали за собствените акции! Това си е чиста проба пладнешки грабеж от джоба на всеки, който някога се е излъгал да купи от техните акции. Банките-кредитори сигурно ще си получат дължимото, едва ли са давали необезпечени кредити, а последните малки акционери май вече могат да изпият чаша студена вода, след като не са продали и са се надявали на нещо.

                      Коментар


                      • Решение от 3.4.2017
                        ОБЯВЯВА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА на „Енемона“ АД, ЕИК 020955078, гр.София, ул.“Коста Лулчев“ N 20.
                        ОПРЕДЕЛЯ НАЧАЛНА ДАТА на неплатежоспособността – 31.12.2014 г.
                        ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ по отношение на „Енемона“ АД ЕИК 020955078, гр.София, ул.“Коста Лулчев“ N 20.
                        ДОПУСКА OБЕЗПЕЧЕНИЕ чрез налагане на запор и възбрана върху имуществото на „Енемона“ АД,ЕИК 020955078, гр.София, ул.“Коста Лулчев“ N 20.
                        НАЗНАЧАВА за временен синдик на „Енемона“ АД, ЕИК 020955078, гр.София, ул.“Коста Лулчев“ N 20, Е.Г.Т., при месечно възнаграждение в размер на 1700 лева, като определя срок за встъпване - 3-ри дни от съобщението.
                        СВИКВА Първо събрание на кредиторите на „Енемона“ АД, ЕИК 020955078, гр.София, ул.“Коста Лулчев“ N 20, за 18.05.2017 г., 9,00 часа в Съдебната палата, гр. София, бул. “Витоша №2, СГС.
                        Да се изпрати препис от решението до Агенция по вписвания за вписване в ТР по партидата на Енемона“ АД, ЕИК 020955078, гр.София, ул.“Коста Лулчев“ N 20.
                        Да се обяви в книгата по чл.634в ТЗ.
                        ОСЪЖДА „Енемона“ АД ЕИК 020955078, гр.София, ул.“Коста Лулчев“ N 20, да заплати на „Оскар-Ел“ЕООД, ЕИК 130343194, гр.София, ул.“Ст.Л. Костов“ N 16, съд.разноски в размер на 250 лв., на „Инвестбанк“АД, ЕИК 831663283, гр.София, бул.“България“ N 85, съд.разноски от 1050 лв.; на „Банка ДСК“ЕАД, ЕИК 121830616, гр.София, ул.“Московска“ N 19, съд.разноски от 1050 лв.

                        Решението може да се обжалва пред САС в 7-дневен срок от вписване в ТР.
                        “Speculation is a business. It is neither guesswork nor a gamble. It is hard work and plenty of it.”

                        Коментар


                        • http://www.bulnews.bg/article/289852

                          В понеделник софийски градски съд обяви фалита на „Енемона“ АД и откри процедура по несъстоятелност, научи ексклузивно информационна агенция BulNews.bg. Съдебният състав, председателстван от Никола Чомпалов, е определил начална дата за неплатежоспособност на дружеството 31.12.2014 г. С решението се допуска обезпечение чрез налагане на запор и възбрана на имуществото на „Енемона“. Назначава се временен синдик и се свиква събрание на кредиторите на 18 май, сред които са банки и юридически лица.
                          Така бе сложен край на агонията на една от най-големите български фирми, която усвояваше огромни средства от институции и фирми от цялата страна. Собствениците Дичко Прокопиев и Богдан Дичев обаче успяха по неясни причини да натрупан задължение от 124 576 000 лева, което се оказа фатално за иначе добре изградената машина за правене на пари.

                          Коментар


                          • Попадна ми случайно инфо за тази компания - не съм я следил от 2008, пък то докъде са я докарали - мани, мани. А бяха такива хубави години - еххх, това беше най-сексуалната акция, тук цели оди се пишеха:

                            Люшка и клати тези балкони тази кака Мони.
                            Boys, boys, boys, I'm looking for the good time

                            Направо я разкъртиха Кака Мона днеска...
                            Милата... да си почине уикенда, др. седмица още ще й се изреждат.

                            Кака Мони е дама от класа,
                            щом я видя ми спира дъха!
                            А пък веднъж на билярдната маса,
                            започнах кат звяр да ръмжа! :-D
                            Кака Мони момиче със стил е!
                            И много голям сексапил...
                            И моя портфейл без да крия,
                            почти съм на нея дарил!

                            А това аз съм го писал:
                            Не я броите Монито в общия кюп - тя не е със старите к.рви, дет всички вече са ги минали и ако не предложат пълна програма вече не са интересни. Монито е млада парясница от новия бардак, при това елитна - всеки я иска, но не всеки е готов да плати цената й, пък и тя ги подпира - на циции не пуска. Та така - аз отивам до Студентски, пък Вие дерзайте

                            Е, вече няма Студентски за мен, пък и Мони я няма - остаряхме...
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Изглежда нещо е станало или ще става - от вчера май е спряна търговията с обикновени и привилегировани акции. Едва ли само са забравили да си платят таксата. Не че много съм търсил, но не видях никъде някаква информация по въпроса. Някой нещо да знае?

                              Коментар


                              • Търговско дело 5830/2015
                                28.9.2015 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                13.10.2015 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                2.11.2015 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                2.11.2015 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                17.11.2015 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                10.12.2015 Закрито/разпоредително заседание С определение
                                11.12.2015 Закрито/разпоредително заседание С определение
                                11.1.2016 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                22.1.2016 Закрито/разпоредително заседание С определение
                                22.1.2016 Закрито/разпоредително заседание С определение
                                9.2.2016 Открито съдебно заседание Отложено в I-во заседание
                                2.3.2016 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                2.3.2016 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                18.3.2016 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                18.3.2016 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                18.3.2016 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                18.3.2016 Закрито/разпоредително заседание С разпореждане
                                13.5.2016 Закрито/разпоредително заседание С определение
                                19.5.2016 Открито съдебно заседание Отложено
                                11.10.2016 Открито съдебно заседание Отложено
                                21.11.2016 Закрито/разпоредително заседание С определение
                                2.12.2016 Открито съдебно заседание Отложено
                                7.2.2017 Закрито/разпоредително заседание С определение
                                7.3.2017 Открито съдебно заседание Обявено за решаване
                                Някой има ли идея как се проверява какво е решението на съда?
                                “Speculation is a business. It is neither guesswork nor a gamble. It is hard work and plenty of it.”

                                Коментар

                                Working...
                                X