IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ДЕКЛАРИРАНЕ НА ДОХОДИ ОТ ФОРЕКС

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
    Необлагаеми доходи
    Чл. 13. (1) Не са облагаеми:


    2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
    в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;

    3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;

    ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

    § 1. По смисъла на този закон:
    11. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., бр. 106 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:
    а) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар
    по смисъла на чл. 73 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен
    брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;
    б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава
    - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;
    в) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната; за обратно изкупуване
    се смята и разпределението на парични средства при ликвидация на национални инвестиционни фондове от затворен тип;
    г) сключени при условията и по реда на търгово предлагане по глава единадесета, раздел II от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, или аналогични по вид
    сделки в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

    4. разпределените под формата на нови дялове и акции печалба или друг източник на собствен капитал в търговски дружества, както и разпределените
    печалба или друг източник на собствен капитал под формата на увеличаване на номиналната стойност на съществуващите дялове и акции;



    https://www.news.inbalance.bg/%D0%B0...B4%D1%84%D0%BB

    Коментар


    • Обръщам внимание, че статията е две страници

      https://www.capital.bg/biznes/moiat_...aloviia_pazar/

      Коментар


      • Първоначално изпратено от tonygl Разгледай мнение
        За съжаление мяй никой няма отговро на това. Аз много съм ровил по нета питал съм уж "специалисти" и нищо. Както всичко друго е пълна боза в БГ. Затова май и никой не се занимава да декларира и никой няма да ти отговори. И данъчните верятно няма да знаят какво трябва да се прави и им дължиш и да ги питаш. Пълна скръб братле... Ако случайно разбереш нещо свиркай. Ще се радвам да чуя компететно и издържано инфо по този въпрос, не само за форекс а за всякакви активи.
        Благодаря за коментара все пак! То и аз нямах предвид само доходи от форекс, а от финансови инструменти като цяло. Може и да няма закон, по който да трябва да се декларират държаните акции, ама исках да съм наясно.
        Намерих и нещо по-конкретно за това какво инфо ще се обменя между държавите от споразумението:

        1. лични данни - име, адрес, в коя държава сме данъчни резиденти и съответно данъчен номер (за БГ граждани е ЕГН-то)
        2. Данни за сметките: баланс към 31 декември миналата година, брутен размер на лихвите, дивиденти и други приходи, брутен доход от продажбата или обратното изкупуване на активи.

        Аз това го разбирам, че печалбите по сметките също ще се докладват, без значение дали сме теглили или внасяли пари.
        Сроковете са до 30-ти юни на текущата година, да се обмени инфо за алъш-вериша от предишната година.
        Та всеки да си прецени нещата, та да няма изненадани. Толкова знам и съответно съм споделил.
        Лека и доходна търговия!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          tonygl - "доходите" от флорекс предполагам са ти хипотетични..
          Вярно е ! С форекс не се занимавам и не смятам да се занимавам. Особено пък със системата как да приберем парите на пишман спекулантите отмах чрез висок левъридж. Писах в темата като цяло за облагане на доходи от активи не конкретно за форекс.

          Коментар


          • Доходите от форекса са като доходите от хазарта, ако си случил - изпивай ги бързо, защото скоро няма да има пак!

            Коментар


            • tonygl - "доходите" от флорекс предполагам са ти хипотетични, но ако дойдат отиваш и поръчваш една рамка и ги нареждаш в нея и ги закачаш на стената - имат колекционерска стойност, защото са нещо изключително рядко срещано. Въобще не се чуди че дори сигурно данъчните ти "мързи" да го заковат по точно този казус, ценят си времето вероятно и знаят че ако се напънат просто ще го прахосат меко казано неефективно - има да чакат някой да нпълни хазната с доходи от флорекс и трябва да живеят дълго и здравословно та да дочакат тоз дето ще спечели и да внесе лепта в хазната от тази работа.

              D.Y.F-091066

              Коментар


              • За съжаление мяй никой няма отговро на това. Аз много съм ровил по нета питал съм уж "специалисти" и нищо. Както всичко друго е пълна боза в БГ. Затова май и никой не се занимава да декларира и никой няма да ти отговори. И данъчните верятно няма да знаят какво трябва да се прави и им дължиш и да ги питаш. Пълна скръб братле... Ако случайно разбереш нещо свиркай. Ще се радвам да чуя компететно и издържано инфо по този въпрос, не само за форекс а за всякакви активи.

                Коментар


                • Съвсем накратко ако някой още не е чул: От тази година влезе в сила споразумението за автоматичен междудържавен обмен на инфо за нуждите на данъчните служби. Прави ми впечатление, че са постигнали направо "невъзможното" и дори държави като Каймановите острови и Сейшелите са се включили в споразумението. Представям си какъв натиск е било за да ги принудят да клекнат )) Виждате на сайта, че алъш-вериша за 2017г. (миналата година) ще е първата година за която ще се обмени инфо:

                  http://www.oecd.org/tax/automatic-ex...-jurisdiction/

                  На сайта пишеше някъде, че тая нова форма на обмяна на инфо не отменя щатската FATCA, с която се ловят американчетата дръзнали да покрият някой долар в чужбина, ами двата начина ще действат паралелно. Мене лично ме интересува как и какво ще обменят щатските служби с европейските например, ама не ми стана ясно. Ако работиш с щатски брокер, какво ще се обмени като инфо не разбрах. Това, което четох на други места е, че принципа е на общ регистър и НАП-овете на всички държави имат достъп до него, ако искат да направят справка за дадено лице. Който знае нещо повече, да казва плийз.
                  И един конкретен въпрос имам към колегите, не е точно за тая тема ама е излишно да вдигам друга: Ако просто държа акции при не-европейски брокер, длъжен ли съм по някакъв БГ закон да ги декларирам? В смисъл, щом ги държа с години, то е ясно че няма търговия и не дължа данъци, но да не би да трябва просто да се декларира, че ги имам, иначе да има глоби и прочее. Благодаря предварително!


                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнение

                    Това ли разбра от писмото?А това "Данъчно задължено лице, по смисъла на чл. 3, ал. 1 от ЗДДС, е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност без значение от целите и резултатите от нея" прочете ли?Работата за заплата по трудов договор или договор за управление не е не​​​​​​зависима икономическа дейност.
                    доколкото прочетох това са необлагаеми сделки. облага се само дохода според ЗДДФЛ

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от bvg Разгледай мнение

                      и според този материал, ако заплатата ми е повече от 4167 лв на месец трябва да се регистрирам по ДДС.
                      Това ли разбра от писмото?А това "Данъчно задължено лице, по смисъла на чл. 3, ал. 1 от ЗДДС, е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност без значение от целите и резултатите от нея" прочете ли?Работата за заплата по трудов договор или договор за управление не е не​​​​​​зависима икономическа дейност.
                      Last edited by nikon; 02.10.2017, 16:51.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнение

                        Прочети този отговор на НАП http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/12691 и ще ти се изясни.Като си водиш счетоводно записване на сделките всичко ще си дойде на мястото-и печалбите от много сметки и приспадането на загубите. Това ще търсят данъчните при евентуална ревизия на физ. лице(чукам на дърво).Не съм чул до сега някой да е изревал.
                        и според този материал, ако заплатата ми е повече от 4167 лв на месец трябва да се регистрирам по ДДС.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от noko6 Разгледай мнение
                          За FOREX и акции/ДЗР и аз не съм чул някой да е налазен от НАП,но от около 20 дни са налазили търгуващите по нета.Тези които често изпращат с куриери стоки с наложен платеж ги привикват за обяснение.
                          Даваш един кашон суджук и ще оправят!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнение

                            Прочети този отговор на НАП http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/12691 и ще ти се изясни.Като си водиш счетоводно записване на сделките всичко ще си дойде на мястото-и печалбите от много сметки и приспадането на загубите. Това ще търсят данъчните при евентуална ревизия на физ. лице(чукам на дърво).Не съм чул до сега някой да е изревал.
                            За FOREX и акции/ДЗР и аз не съм чул някой да е налазен от НАП,но от около 20 дни са налазили търгуващите по нета.Тези които често изпращат с куриери стоки с наложен платеж ги привикват за обяснение.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение

                              Eeeee, народна тарифа. Носи се. Къде?
                              Дружба 1

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

                                аиде ще мина с бутилка скоч.от обикновения.донеси я да я изпием заедно
                                Eeeee, народна тарифа. Носи се. Къде?

                                Коментар

                                Working...
                                X