IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как функционира процесът по създаване на нови пари в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Това го слагам тука, където му е мястото:


    Бъркаш M1 и М2. Ако Банка А продаде ДЦК на ЦБ за 100лв, ЦБ ще плати на ТБ като създаде 100лв. в пасива си. Тези 100лв. са резерви на Банка А и Банка А ги записва в актива си.

    Като има 100лв. резерви, Банка А може да раздаде кредити за 1000лв. Ако някой депозант направи превод примерно на 50лв. в друга Банка Б, тогава Банка А превежда 50лв. от резвервите си на Банка Б и Банка Б отваря сметка на получателя за 50лв.

    Ако в един момент се преведат повече от 100лв. Банка А няма достатъчно резерви, за да направи плащането. Тогава Банка А взима резерви на заем от друга банка, която има излишни резерви. В случая Банка Б ще има излишни резерви. Но тъй като при дневното движение на депозитите парите текат в двете посоки обикновено нещата остават в баланс. Ако Банка А не може да намери резерви на междубанковия пазар, тогава ЦБ може да даде оувърдрафт на Банка А, като лихвата там ще е 100 базови пункта по-висока от лихвата на междубанковия пазар.

    Ако икономиката върви добре ЦБ може да купи още ДЦК и да даде още резерви на банковата система.

    Самите резерви не се дават на заем на заемополучателите. Те си стоят в ЦБ.


    А алхимията на банковата дейност не е в това как технически като имаш 1 лев резерви правиш 10лв заеми. Алхимията е в трансформацията на ликвидност и матуритет. Банките, ЦБ и ТБ, трансформират по-малко ликвидни обещания в по-ликвидни, т.е. пари. Като ЦБ създава М1, а ТБ - М2.

    Зад М1 са активите, които придобива ЦБ. Зад М2 са активите, които придобиват ТБ, а именно заемите.

    Спомни си за рибата и зърното.

    Коментар


    • Предлагам да го обсъдим това в тази тема.


      СЛЕДВАМ
      • Страница от 787
      • Administrative
      • Отговор
      • Търси


      • supertrader
        Member
        Заслужил
        инвеститор
        • Дата на присъединяване: Aug 2005
        • Теми: 16425

        Днес, 13:57
        Money - твърди дефлационни валути са невъзможни , те са аномални и койните са такива но при тях измамата е по яка - мултиплицирана е с прогресията на копането и безплатни транзакции. Това обаче не означава че продефлационния долар или евро са па малка измама, разлика няма и това че са базирани на дълг само усложнява обстоятелствата и ще направи цъфтежа на тези пирамиди по болезнен. Затова съм написал - разлика между измамата с койните и измамата на централните банки няма.
        Дефлацията е кауза пердута - невъзможна, това е изкривяване на момента и в тези моменти просто се акумулира инфлация която в последствие ще избие. Дългът не обезпечава сам по себе си, защото е възможно плащането на стар дълг с нов и така се завърта така познатата ни схема на Понци.
        Да не издребнявам в детайли.
        Гледай филма за койните и края му и ще разбереш какво ще се случи с банките и продефлационната им политика и точно в него момент ще се отвори нов хоризонт за технологията с койните.
        Обезпечението с дълг работи само в разумни граници и по принцип е една велика илюзия, реалното обезпечение трябва да бъде само с изпълними от задължаващата се страна договори - ясни и изпълними със срок. В бизнеса това вече го има и централните банки са много изостанали и още се занимават с измами.

      Коментар


      • По-скоро е за тука.

        КУ не са хеликоптерни пари.

        Първоначално изпратено от pinoccioРазгледай мнение
        Друже, чакай, аз дори още не съм стигнал до количествените улеснения, тези хеликоптерни пари. С тях пък паричната бездна може да влезе в теоретичната физика като сингулярност. Именно елементарна алгебра е необходима за да бъде разбран дадения от мен пример. С диференциални уравнения нека да смятат тия, които ФЕД обгрижва. Там са специалисти, като накрая винаги казват - и все пак златото си е най-добро /Алън Грийнспан/. Не знам изворът на упорството ти относно съвременната финансова измишльотина. Кредит-дълг е двоицата сили, които движат съвременната икономика. "Двоица сили" не е понятие от филологията, а от Статиката като дял на науката Механика. Ако няма двоица сили, единствено левитацията може да дойде на помощ. Ако си философ, защото всякакви се занимават със всичко, то това е Дао-то на съвременната икономика. Не знам какъв си, за да ти онагледя по-разбираемо нещата. Но, това, което изрази за покритието на фиатните пари, надминава дори басните на Лафонтен

        Коментар


        • - Някой да отговори?

          Коментар


          • Преди минути, гледам Валери Симеонов по БТВ, в праведен гняв срещу братя Домусчиеви. Гледам го -без да го харесвам но, чувам интересни неща, надавам ухо - и си задавам въпроса: -Дабре де, тези хора вземат за без пари едно дъргавно предприятие, понеже държавата било лош стопанин, да го те стопанисват. ОК. Вземат го, правят пари - дават кораби на скрап, имитират антикризисни мерки, изхвърлят хиляди моряци, и пълнят пачки. ЗА СЕБЕ СИ, са сторили нещо ефикасно: Огромен доста раздут актив спихват, правят лесен за управление, без особено да го развиват, забогатяват неимоверно. Вярно, по хора газят но, въпросът е друг: Такива хора, концентрирайки големи пари в едни ръце, дали карат системата за правене на нови пари да работи, или само ебават държавата и публиката, трупайки лой? Понеже, реалното количество генератори на парични потоци, е орязано, не е ли като цяло за странато самоубийствено позволяването на такива сделки? Пет пъти повече пари само у мен/примерно/, при общо свиване на определения ресурс...къде гледат прокуратура, съд, разни други органи?
            Това ме чуди.
            Last edited by Pyramid; 12.07.2017, 16:44.

            Коментар


            • И посред това плато с нулев растеж, също ще има печеливши. Просто, като цяло ще се засили процесът на умиране, поглъщане и преглъщане на изоставащите технологично. Ще има масово напускане на индексите, нови играчи ще превземат стари платформи и така, новите печалби ще равнят със "старите" загуби.
              Иначе, и флуктуацийки, от които да може някой да папне, не са изключени. Пвосто, по-леки и по-нарядко. И големи монополисти ще се роят, притискани от националните органи за подкрепа на конкуренцията. Чака ни пресъхване блажната черна далавера при чаршафите и преместване в неизцоцвани досега райони, а същите тези горди чаршафи, де си клецат камилите на слънце и току слънчасват, отново ще обеднеят. този път, наистина и задълго. И балалахуто няма да им помогне, що досега не се научиха на труд, пустите. Абе, става както в китайското проклятие, живот в интересни времена.
              The Mumy is alive, do not care about it !!!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                Pyramid - не плато а мизерия.
                Обяснено беше: Идва краят на така желания "растеж". Свиквайте.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Misho ILIEV - дълговете ги упрощава инфлацията а не банкерите, от тях ако зависи нищо не упрощават и гледат да вземат ако може 100 пъти повече отколкото са дали.
                  Опрощава само кредитор, когато иска. БаМките не щат.

                  Коментар


                  • Pyramid - не плато а мизерия.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Misho ILIEV - дълговете ги упрощава инфлацията а не банкерите, от тях ако зависи нищо не упрощават и гледат да вземат ако може 100 пъти повече отколкото са дали.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                        - Да си дойдем на думата: "Плато"
                        The Mumy is alive, do not care about it !!!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

                          Системата не изглежда, че ще се сгромоляса под бремето на дълга. Просто ако растежа не се ускори ще е тежко да се плаща - ще има по-големи данъци и по-нисък растеж за дълго. Това не означава сгромолясване.
                          - Да си дойдем а думата: "Плато"

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                            материалното
                            Не материалното няма лимит. А вселената е доста големичка и не се ограничава само до земята. Така погледнато колко години възнамеряваш да живееш?
                            За момента, живея на Земята. Без идея, колко ми остава. Икономиките на всички държави са базирани на Земята дори и да имат материални и/или и / нематериални активи като сателити и ком.мрежи в близкия Космос. Тези икономики потребяват вещества. Те са крайни. С авторски права още не може да пазаруваш в магазиниге, миналеят през запада бейби бум се следво от баба/дядо бум и силни мигрантски вълни , отваряне ножицата богат/беден, забавяне или дори срив в покупатертата способност... Т.е. все си мисля, че та този оптимизъм, края му се види. Ако дойде "плато", още бива. Молете се, да не е тотален дългосрочен срив. Щото тогава ще се еве мамата на "Световната Далавера".
                            The Mumy is alive, do not care about it !!!

                            Коментар


                            • материалното
                              Първоначално изпратено от Tutankhamon Разгледай мнение

                              Момент да питам нещо, Мишо: Докога във физически ресурсно лимитирана система, каквато е светът, мислите, изобщо е възможен растеж? Може да изглеждам тъп но, скромно мнение, все някога ще спре, заменен от динамично равновесие с някакви флуктуации около равновесната точка.
                              Не материалното няма лимит. А вселената е доста големичка и не се ограничава само до земята. Така погледнато колко години възнамеряваш да живееш?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mr.Profit Разгледай мнение

                                Нямаше ли в Библията подобен момент? Спомням си нещо за опрощаване на дългове...
                                Митаки, бедата е, че най-кресливи за това "опрощаване" са хора като Шиши...
                                The Mumy is alive, do not care about it !!!

                                Коментар

                                Working...
                                X