IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Сезан оглави търг на импресионистично изкуство на Christie's

Колекционерите не наддават на сляпо, твърди експерт

13:49 | 05.02.15 г.
<p>
	Продадената на търга картина на Пол Сезан. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Продадената на търга картина на Пол Сезан. Снимка: архив Ройтерс

Цветна картина на Прованс, нарисувана от Пол Сезан, беше продадена на търг за 80,4 млн. паунда (122,1 млн. долара) на търг на импресионистично и модерно изкуство в Лондон, организиран от аукционната къща Christie's, пише Bloomberg.
 
Въпреки че търгът на Sotheby's на 3-и февруари в същата категория достигна двойно по-високи резултати от тези на Christie's (170,3 млн. паунда), колекционерите наддаваха бавно и неимпулсивно. 
 
„Хората внимават. Те смятат някои от оценките за високи и не наддават на сляпо“, твърди арт съветникът от Лондон Патрик Леган. 
 
Christie's продаде над 86% от всичките 44 лота на търга, като цените включват комисионите, а оценките – не. 
 
Панорамната картина, изобразяваща пейзаж на морски курорт в Прованса, носи името „Vue Sur L'Estaque et Le Cheateu d'Ako”. Тя стана и топ лотът на вечерта. Творбата е закупена през 1936 г. от Самуел Курто, основател на Института по изкуство в Лондон и на Галерия Курто, и е била притежание на семейството му досега. Произведението е създадено в периода 1883-1885 г. и е направено по време на едно от последните посещения на Сезан в Естак. 
 
Другите два топ лота едва надминаха най-ниската си оценка. 
 
Портрет на Амедео Модилиани, изобразяващ две момичета, седящи едно до друго, е продаден за 7,6 млн. паунда. Очакванията бяха, че платното, носещо името „Les Deux Filles”, ще достигне цена от минимум 6 млн. паунда. Работата, която за втори път се предлага на търг, е била в една семейна колекция повече от 90 години. Тя е един от петте известни двойни портрети на Модилиани, твърдят от Christie's. Останалите четири се намират в музеи.
 
Скулптурата „Femme de Venise V” на Алберто Джакомети, направена от бронз и изобразяваща слаба, изправена женска фигура, оценена на 6 до 8 млн. паунда, е продадена за 6,8 млн. паунда. 
 
Няколко произведения са продадени за доста над горната си оценка. Картина, направена с маслени бои от Алфред Сисле, която изобразява рибари на брега на река, надмина очаквания за 1,8 млн. паунда и в крайна сметка достигна цена от 2,6 млн. паунда.  
 
Повече снимки от търга можете да видите в нашата галерия
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още