IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Цирк дю Солей е пред сделка за продажбата му

Канадската компания води преговори с консорциума TPG

14:49 | 17.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Огнедишащият акордеонист, който основа Цирк дю Солей преди повече от 30 години, е напът да се откаже от контрола над прочутата си компания, пише Wall Street Journal.

Ги Лалиберте, харизматичният и ексцентричен основател и импресарио на Цирк дю Солей, е близо до сделка, в рамките на която ще продаде своя дял от канадската компания на консорциума, воден от TPG. Продажбата може да оцени цирка на 1,5 млрд. долара, твърдят източници, запознати със случая.

Консорциумът включва китайската Fosun Capital Group и канадския пенсионен фонд Caisse de dépôt et placement du Québec.

Сделката ще направи чуждестранни финансови фирми отговорни за работата на фирма, която някога е принадлежала на група странни самоуки артисти, чиято работа води до създаването на процъфтяваща циркова сцена в Монреал.

Освен това ще сложи край на контрола на Лалиберте върху компанията, въпреки че той ще запази 10% дял от нея, както и мястото си в борда на директорите, коментират източниците.

Жил Сат-Кроа, бившият художествен директор на цирка, който също така ходи на кокили, се пенсионира преди няколко години, а компанията никога не е имала официален борд, а по-скоро група от съветници, която Лалиберте нарича „съвет на мъдреците“.

Сделката, за която преди време писа канадското издание Globe and Mail, не е завършена, а преговорите по нея все още продължават.

Според източници, запознати със случващото се, Мич Гарбър, хазартен експерт от Монреал със силни връзки в Лас Вегас, ще бъде начело на ръководния екип на Цирк дю Солей. Гарбър в момента управлява подразделението на Ceasars Entertainment Corp., което контролира някои от казино имотите и управлява бизнеса с покер и онлайн залагания на компанията.

Компанията, представляваща таланти, Creative Artist Agency, в която мажоритарен собственик е TPG, се очаква да отговаря за растежа на Цирк дю Солей благодарение на своята мрежа от таланти, която е създала през годините.

Fosun Capital Group, която е част от китайския конгломерат Fosun, се очаква да помогне с развитието на цирка в Азия – регион, в който Цирк дю Солей все още не е набрал сили.

Патрик Льору, професор от Concordia University, който е изучавал цирка, твърди, че продажбата „бележи края на една ера“. Льору изрази надежда, че продажбата ще стабилизира компанията, която преминава през труден период, но той се притеснява, че Wall Street няма да бъде достатъчно търпелив с една компания, която има важни традиции по отношение на артистичните иновации.

Хора, запознати с условията на сделката, твърдят, че започва нова ера за цирка, която включва експанзия на марката на нови географски територии.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още