Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Галерия

Световните продажби на произведения на изкуството намаляват с 11% през 2016 г.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай

Световните продажби на произведения на изкуството намаляват с 11% през 2016 г.

Картината "Момичета на моста" от норвежкия художник Едвард Мунк. Снимка: Архив Ройтерс

Световните продажби на произведения на изкуството бележат спад от 11% през 2016 г. главно заради забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай, според първия "Доклад за световния пазар на изкуство" на международния панаир на изкуството Арт Базел и швейцарската финансова компания UBS.

"Забавящият се икономически растеж и продължаващата политическа несигурност в глобалната икономика са засегнали пазара през 2016 г. и са причина за предпазливо купуване и продаване в някои области", се отбелязва в доклада.

Световният пазар на произведения на изкуството отчита общи продажби на стойност 56,6 млрд. долара за 2016 г. спрямо 63,3 млрд. година по-рано. 

Още по темата

"Приходите са били подкопани от по-слабите продажби на скъпи произведения, особено на пазара за изящно изкуство, които бяха в основата на растежа през 2014 г.", се уточнява в документа.

САЩ, Великобритания и Китай "затвърдиха" водещите си позиции, като заедно покриват 81% от стойността на световните продажби на предмети на изкуството.

Макар САЩ да запазват първото място, делът на страната се е свил от 43 на 40%. В доклада се посочва обаче, че това се възприема като връщане към нормалните равнища след бърз растеж през предходните години.

Делът на Великобритания остава без промяна - 21%, а делът на Китай е нараснал от 19 на 20 на сто миналата година. Китай е начело при търговете с дял от 34% от стойността на продажбите.  

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Радина Колева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Галерия
Парите ли купуват щастието в най-щастливите страни в света?