IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Завръщането" донесе "Оскар" на Леонардо ди Каприо

"Спотлайт" спечели престижната награда за най-добър филм

10:44 | 29.02.16 г.
<p>
	Леонардо ди Каприо.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Леонардо ди Каприо. Снимка: архив Ройтерс

„Спотлайт“, историята на журналисти от Boston Globe, които разкриват насилие над деца от страна на Католическата църква, получи „Оскар“ за най-добър филм за 2015 г., пише Bloomberg.

Леонардо ди Каприо се сдоби с дългоочакваната статуетка за най-добър актьор за главната роля в „Завръщането“, докато Брий Ларсън беше отличена за най-добра актриса за ролята си в „Стая“.

88-то връчване на наградите на Филмовата академия се състоя в неделя и в рамките му Алехандро Гонзалес Иняриту беше обявен за най-добрия режисьор на 2015 г. за работата си по „Завръщането“. Това е втората му поредна победа в категорията, след като беше отличен за „Бърдмен“ преди година.

Въпреки че „Спотлайт“ получи най-престижната награда за вечерта, церемонията беше окупирана от фаворитите, тъй като топ призовете отидоха предимно при ленти, които получиха доста похвали от критиците. Смяташе се, че „Завръщането“ ще спечели „Оскар“ за най-добър филм заради добрата игра на Леонардо ди Каприо и режисурата на Иняриту. Въпреки това членовете на Академията гласуваха за „Спотлайт“.

"Членовете на Академията разпознаха важността на този филм“, коментира зад кулисите Бли Пегън Фауст, един от продуцентите на „Sportlight”. По-рано от сцената тя заяви, че журналистите се нуждаят от подкрепа за разследванията, които правят. „Те влияят на глобалната промяна“, коментира още тя.

Актьорският състав на "Спотлайт“

В „Спотлайт“ участват Майкъл Кийтън, Марк Ръфало и Рейчъл МакАдамс в ролята на журналисти, които разкриват сложен скандал, свързан с педофилия от страна на представители на Католическата църква. Филмът, режисиран и написан отчасти от Том Маккарти, се разпространява от Open Road Films, джойнт венчър между Regal Entertainment Group и AMC Entertainment Holdings – двата най-големи оператора на кина в САЩ. Ръфало беше номиниран и за поддържаща роля за образа на Майк Резендес, а МакАдамс за поддържащата роля на репортера Саша Пфайфър.

"Спотлайт“ доказа, че въпреки, че не е толкова зрелищен колкото „Завръщането“, е филмът, който резонира най-много у зрителите“, коментира Ерик Дейвис, управляващ директор на сайта за продажба на електронни билети Fandango. “А с тази победа „Спотлайт“ вероятно ще остане един от най-добрите филми, правени някога за журналистиката“.

"Лудият Макс“

Въпреки че не спечели наградата за най-добър филм „Лудият Макс: Пътят на яростта“ се сдоби с шест статуетки – най-много от всички номинирани. Той беше отличен в категории, включващи най-добри костюми, звук и монтаж. Лентата е дело на филмовото подразделение на Time Warner – Warner Bros.

Еманюел Любецки получи трети „Оскар“ за „Завръщането“ - за операторско майсторство. Миналата година той спечели същия приз за „Бърдмен“, а преди е отличаван за „Гравитация“.

За поддържаща женска роля наградата отиде при Алисия Викандер за „Момичето от Дания“. Тази за поддържащ актьор беше връчена на Марк Райлънс за ролята му в трилъра „Мостът на шпионите“, в който участва Том Ханкс.

Как протече церемонията можете да видите в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още