IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата ново строителство са най-търсени в Пловдив

Цените в район „Тракия“ отбелязват до 70% ръст за последните 4 години, в останалите райони няма съществено увеличение

08:25 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Близо 50% от сделките с жилищни имоти в Пловдив през 2017 г. са за ново строителство, обобщиха представители на над 60 агенции по време на дискусия, организирана от портала Imoti.net в града.

Ръстът на издадените разрешителни за ново строителство жилища на годишна база е 65%. Именно заради тази тенденция брокерите оспориха по време на срещата регистрирания от Агенцията по вписванията спад от 6% в сделките с имоти, където покупките на ново строителство без акт 16 не се отчитат.

Пловдив се разширява заради развитието на нови производства в индустриалната зона, коментираха експертите по време на дискусията.

„Икономическият растеж доведе го засилено търсене на квалифицирани и неквалифицирани кадри, които идват от от по-слабо развитите икономически райони на Северозападна България, Хасково и Димитровград и се установяват в Пловдив. Новите жители търсят апартаменти, построени с по-качествени материали, с по-добре поддържани входове, затова и интересът е предимно към ново строителство“, обобщи мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Най-голям е интересът към покупка на имот с цел инвестиция. Към жилища се наблюдава интерес и от българи, които живеят в чужбина – те се ориентират предимно към градски имоти, но отскоро търсят и селски.

Най-предпочитани с цел инвестиция са двустайните жилища, но поради повишаването на стандарта на живот в Пловдив се увеличава и търсенето на тристайни и луксозни имоти – тенденция, която доскоро се наблюдаваше само в София.

Цените на недвижимото имущество в града не отбелязват съществен ръст за последните 4 години – средно увеличението достига около 15%. Изключение прави район „Тракия“, където цените на апартаментите са скочили с до 70%, най-вече заради подобряването на инфраструктурата на квартала.

Сделките с парцели са се увеличили с 15%, а цените им са скочили с 20%, обобщиха агенциите.

Наблюдава се засилен интерес към ваканционните имоти в комплекс Цигов Чарк.

На срещата бяха представени и технологични инструменти в полза на работата на брокерите, свързани с кадастъра и картите на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още