IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти през 2015 г.: Край на мрачния период, нов възходящ цикъл

Въпреки добрите перспективи основните проблеми на пазара остават без решение, смятат експерти

17:08 | 11.12.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Мрачният период за пазара на имоти е приключил. Жилищният пазар вече отчита устойчиви ръстове и на сделките, и на цените, нагоре върви и пазарът на бизнес имоти, особено в сегмента на офис площите, както и при строителството. Спадът във ваканционния сегмент поне частично се компенсира от други групи купувачи, които навлизат на мястото на руснаците, а за инвестиционния пазар добрата новина е, че чуждите инвеститори са спрели да се оттеглят.

Около тези мнения се обединиха участниците в първата от серия кръгли маси за състоянието на сектора на имотите, организирана от портала Imoti.net, част от медийната група Инвестор.БГ АД, по повод първите годишни награди, които порталът ще връчи в началото на следващата година.

Награди ще бъдат връчени в седем категории, като участие в надпреварата могат да вземат всички компании от сектора. Номинациите стартират на 14 декември и се предвижда да продължат до 15 януари. След това до 20 февруари ще тече оценяването на кандидатите. То ще се осъществи на два етапа – оценка от потребителите и оценка от експертно жури по точно зададени критерии. Самите награди са предвидени да се връчват през февруари 2016 г.

Въпреки добрите перспективи за устойчиво развитие на пазара и навлизането му в нов възходящ цикъл проблемите на бранша остават едни и същи – високата степен на непрозрачност и липсата на каквато и да било регулация, която да обуздава нелоялната конкуренция и да пресече некоректните практики на пазара.

Жилищният пазар – тласък от вътрешни двигатели

В София и другите големи градове се наблюдават ръстове на търсенето, на броя сделки и на цените, а оттам се очертава и засилване на новото строителство, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на консултантската компания Bulgarian Properties.

Това цялостно раздвижване идва основно от вътрешни фактори и засиленото местно търсене, което е предпоставка за по-устойчиво развитие на пазара, посочи тя. Водещите фактори, които дърпат пазара напред, са икономическият растеж, ръстът на средната работна заплата, по-ниските лихви, ръстът при ипотечното кредитиране, а не на последно място – и по-добрата достъпност на имотите. Съотношението на цените към доходите е три пъти по-ниско в сравнение с периода на бума отпреди 2007-2008 г., подчерта Стойкова.

Изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти Георги Павлов допълни, че през миналата година компанията му е била най-смела в прогнозите си за жилищния пазар през 2015 г., но се е оказала права. Очакванията за ценови ръстове от порядъка на 10 на сто на годишна база се оправдават, посочи той.

В Пловдив и Варна се отчитат ръстове от порядъка на 8 на сто, а в София и Бургас – от около 10 на сто. По думите му обаче тези ръстове показват, че пазарът не е балансиран и предлагането изостава от търсенето. Ръстът на новото строителство трябва да компенсира този дефицит, защото стартират все повече нови проекти, коментира Павлов.

Той предупреди обаче, че има риск от свръхпредлагане във високия сегмент от жилищния пазар. Стартират се все повече големи жилищни проекти – с по повече от 500 жилища в тях. В България обаче няма опит с реализацията на подобни проекти, допълни той.

Що се отнася до луксозните жилища, пазарът, макар и концентриран в София, е изключително динамичен и дефицитът на предлагане е ясно видим. Цените достигат 1 500 – 2 500 евро на кв.м, а при наем луксозните имоти носят възвръщаемост от 5-7%, коментира Ирена Перфанова от Estate Tribune, която е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“. Купувачите на луксозни имоти, които търсят второ, трето и следващо жилище, често инвестират и на пазари извън страната. Най-популярни са Гърция, крайбрежието на Италия, Лондон и други, допълни тя.

Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
Веско
преди 8 години
Абе, миналата година по това време нямаше ли подобна статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Веско
преди 8 години
Абе, миналата година по това време нямаше ли подобна статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Имотите съвсем не са влизали в мрачен период - те бяха спасени , но всяко нещо си има край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 2
pepince
преди 8 години
Къде го виждат този ръст в цените, не знам...опитахме да вдигнем с 10 % цените на наеми за апартаменти и почти два месеца останахме без наематели, наложи се да ги свалим с 5% от предишната цена, за да ги наемат. Ръст би трябвало да има, ако има и доходност, а не чрез пране на пари в имоти или разни манипулации на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
Е още можеше да опишеш бъста спрямо австрийската школа, но да мисля че и с две думи пак става туту фунито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
VicKing
преди 8 години
Пазарът процъфтява, но статиите не спират! Да се чуди човек *** ли е или само го правят такъв?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Има само едно едничко прагматично решение, което ще спаси срива и то се казва - ОТПИСВАНЕ! Нищо друго няма да предотврати катастрофата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
И туто - финито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Пазарът на имоти през 2015 г.: Край на мрачния период, нов възходящ цикъл---Хе, хе... вЕрно ли?Това е един от сценариите за предстоящият срив (вторият връх от двойният връх): - настъпва временно грешно насочване на ресурсите, когато мамещитебанки, опериращи с частичен резерв, повишат паричното предлагане и по този начин понижат пазарните лихвени проценти под равновесното им равнище. Тогава предприемачите инвестират твърде много налични ресурси във високия сегмент на физическата производствена верига (имоти) и недостатъчно ресурси в по-ниските сегменти от структурата на производството. Резултатът става видим след известно време, когато много голям брой фирми трябва да обявят фалит. Това, от своя страна, застрашава техните кредитори, най-вече банките, опериращи с частичен резерв, и води до поредицата от събития, описана по-горе. В резултат настъпва банковата паника, която е необходимата последица от предишното неправилно разпределяне на ресурситете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още