Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Годишни награди на Imoti.net

Пазарът на имоти в ски курортите се събужда след 10-годишен "зимен сън"

Почти две трети от купувачите на жилища в Банско са чужденци, отчитат експерти

Пазарът на имоти в ски курортите се събужда след 10-годишен "зимен сън"

Снимка: Investor Media Group

Тази година маркира началото на нов етап в сделките с ваканционни имоти в ски курортите, обобщиха участниците в първата дискусия в Банско, организирана от сайта Imoti.net.

След 10 години спад в районите Банско, Пампорово и Боровец е регистриран ръст в броя на сделките, който варира между 5 и 30%, съобщи Полина Стойкова от агенция Bulgarian Properties.

През изминалите 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков, са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%. Отчита се интерес към имоти и в самия град Разлог, но там предлагането е много ограничено.

„Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, което обуславя и повишения интерес към покупка и дългосрочен наем на имот там“, коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

В момента може да се купи добър имот в Банско за около 25  хил. евро, коментираха брокерите по време на дискусията. Средната цена на кв.м в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт. По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят и на доста по-ниска цена.

Повечето сделки в Банско се осъществяват със свободни средства, а не с ипотечни кредити.

В близкия до Банско град Благоевград цените на имотите достигат между 500 и 600 евро на кв.м.

В Пампорово имотите също се продават на цена около 360 евро на кв.м, а в Боровец традиционно поддържат по-виска цена - около 600 евро . В близкия до столицата курорт няма предлагане, което обуславя и постоянната висока цена.

Банско е единственият ски курорт, доминиран от чужденци купувачи – над 60%, докато в Пампорово и Боровец имоти притежават предимно българи. Те са предимно на средна възраст, българи, които работят в чужбина, както и български пенсионери, които се ориентират да живеят в планински курорт.

Новите клиенти на пазара на имоти в Банско от година и половина насам са "дигиталните номади", които се установяват в най-новото споделено работно пространство Coworking Bansko за предприемачи и хора със свободни професии от България и чужбина. Част от тях наемат имоти дългосрочно, други искат и да купят.

Агенциите отчетоха, че "дигиталните номади" са клиенти с нисък бюджет, но са привлечени от ниските данъци, високоскоростния интернет, красивата природа и възможностите за балнеолечение.

Генерален партньор на бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК. Събитията се провеждат и с подкрепата на Мапекс.

Още обяви от Imoti.net можете да видите тук

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Интересно. В средно големи областни градове из крайни квартали панелките са на двойна цена, там чужденци не купуват, освен някои работещи в чужбина българи, които реално зад граница са работили най-нископлатена работа. За сравнение - чужденци, ама истински, с доходи били купували в Банско и цените стоели наполовина. А сега де. Нека купуват, нямам против. Ама на 360 евро квадрата читаво? Освен ако най-близкото паркоместо е на повече от километър, съседа е на 3 м, а слънце огрява имота само няколко дни около лятното слънцестоене. Това, че някой обеднява в Европа и от немай къде идва у нас няма как да ме радва. Дано да греша.
2
 
7
 
2
red6 до: redcretin
преди 4 години
Няма профилна снимка
Днес Банско, утре и в София и другите областни градове... :D
1
 
14
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Пак ли почвате с глупостите? Банко е чудесен пример за спукан имотен балон, некадърно управление на имоти, презастрояване. Няма нужда от втори опит.

Още от