IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама от музикантите от U2 инвестират в ирландски технологичен фонд

Целта му е да набере 100 млн. евро, които да инвестира в различни компании с потенциал за растеж

16:28 | 29.06.20 г.
<p>
	Дейвид Хауъл Евънс от U2.&nbsp;<em>Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg</em></p>

Дейвид Хауъл Евънс от U2. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Дейвид Хауъл Евънс, известен като „the Edge”, и Адам Клейтън, които са членове на рок групата U2, подкрепят нов технологичен фонд в Ирландия, който има за цел да набере 100 млн. евро, пише CNBC.

Говорител на базирания в Дъблин VentureWave Capital, инвестиционната компания, която стои зад фонда, потвърди, че китаристът „the Edge” и басистът Клейтън са сред инвеститорите.

Фондът „Impact Ireland” е получил приблизително 50 млн. евро през първия кръг на финансиране, който започна през септември 2019 г. и приключи през май 2020 г. Вторият рунд в момента тече.

Фондът ще инвестира в компании от Ирландия, които създават глобални „технологии за добро“. По-специално, целта ще са базирани в облака технологични компании в сектори като образование, здравеопазване, храна и земеделие, енергетика и околна среда.

“Impact Ireland” ще инвестира в до 15 „ирландски компании с висок потенциал за растеж и мащабиране“, като ще вложи между 1 и 25 млн. евро във всеки от тези бизнеси.

Фондът ще е комбинация от частни инвестиции и такива с рисков капитал. Според Pitchbook рисковият капитал ще се инвестира в стартъпи и други млади, насочени към технологиите компании чрез придобиването на миноритарен дял.

Междувременно частният капитал често финансира по-зрели компании в традиционни индустрии, като обичайно придобива мажоритарен дял в тези организации.

“Impact Ireland“ ще инвестира и в насочени към печалбата компании, които се съобразяват с целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации. Бившият ирландски лидер Енда Кени е председател на глобалния консултативен съвет към фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още