IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Glass идва с 5-мегапикселова камера и 16 GB вградена памет

Компанията пусна в продажба първата партида на цена от 1 500 долара

13:31 | 16.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марк Андрийсен&nbsp;от Andreessen Horowitz и Бил Марис от Google Ventures демонстрират устройството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Андрийсен от Andreessen Horowitz и Бил Марис от Google Ventures демонстрират устройството. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Google обяви, че започва да продава своите „очила за добавена реалност“ Google Glass Explorer Edition, предаде Ройтерс.

Компанията обяви, че е готова да пусне в продажба първата партида от 2 000 устройства при цена 1 500 долара. "Имаме отлична новина - очилата и програмното осигуряване за тях са напълно готови. Първата партида вече слезе от конвейера и решихме веднага да започнем доставки до клиентите ни", посочва се в съобщението.

От днес може да се правят предварителни поръчки, без обаче компанията да уточни кога на пазара ще бъде пусната следващата партида.

С устройството потребителите могат да заснемат видеоклипове, да използват преводач, да изпращат съобщения и да провеждат видеоконферентни разговори.

Същевременно излязоха и техническите спецификации за устройството. Дисплеят на очилата ще представлява еквивалент на 25-инчов HD екран, разположен на разстояние 2,5 м. Вградената камера ще прави 5-мегапикселови снимки и ще записва видео в резолюция 720p.

Това не са характеристики, които биха накарали разглезения от възможностите на съвременните смартфони потребител да ахне от възхита, но като се има предвид дизайна и теглото на джаджата, те все пак са впечатляващи. За възпроизвеждането на звука се използва система, базирана на феномена на костната проводимост. Очилата разполагат с Bluetooth и Wi-Fi, даващи възможност за предаване на файлове.

Общият капацитет на паметта възлиза на 16 GB, но от тях достъпни за потребителя ще са само 12 GB, тъй като останалите ще бъдат заети от операционната система и приложенията. Не става ясен какъв ще е капацитетът на вградената батерия, но Google обещава той да е достатъчен за целодневна автономна работа на устройството, а зареждането ще се осъществява чрез microUSB порт.

Самите очила няма да могат да работят автономно като телефон – за тази работа те трябва да имат връзка със смартфон, използващ Android 4.0.3 или по-нова версия, защото на по-старите платформи няма да може да се стартира приложението MyGlass, което е нужно за взаимодействието между смартфон и Google Glass.

Редица анализатори от Силициевата долина обаче смятат, че концернът "има още доста работа по очилата, тъй като от сегашния модел има какво да се желае. Скоростта на предаване на данни е крайно ниска, а гласовите команди се изпълняват лошо“. От компанията обаче обещават усъвършенстване на продукта всеки месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Сега следва Гугъл ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
alligator_29
преди 10 години
С цената обаче прекалиха, За $1500 дори в щатите не всеки ще си позволи да си ги купи, при условие, че още не са се наложили на пазара, и не са се доказали. А и с тези параметри... дано да ги усъвършенстват: да добавят функции, като тел.обаждане, infrared, UV филтри и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
iceto
преди 10 години
и от кога костната проводимост е феномен, сигурно от времето на Бах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
iceto
преди 10 години
и от кога костната проводимост е феномен, сигурно от времето на Бах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Тези пичове от снимката яко ми приличат на извънземни. Особено този вляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още