Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

Готови ли са колекционерите за творби, създадени от изкуствен интелект?

Търг на Sotheby's ще покаже какви са настроенията

Готови ли са колекционерите за творби, създадени от изкуствен интелект?

Снимка: Архив Ройтерс

Преди четири месеца Christie’s заяви, че е провела първия търг на изкуство, създадено от изкуствен интелект. Продажбата за 432 500 долара предизвика спор сред критиците за това дали е генерирано от изкуствен интелект, ако човек все пак е намесен в създаването на портрета.

През март предстои нов търг на Sotheby’s в Лондон, който може да сложи край на спора и дори да доведе до бум на създаваното от изкуствен интелект изкуство, което досега беше относително рядко, пише Bloomberg.

На 6 март в Лондон аукционната къща ще предложи творба, създадена от машина на германския компютърен учен Марио Клингеман. Произведението е напълно направено от компютър, твърди Sotheby’s.

Наречен “Memories of Passerby I”, аукционният дебют на Клингеман е направен от компютърен “мозък”, който предава безкраен поток от изображения на изкривени лица върху два екрана - всичко това, резултат от алгоритми. Размазани лица са поставени на фокус, макар че никой от представените хора не е реално съществуваща или съществувала личност.

И все пак пуристите може да настояват, че работата не е напълно компютърно генерирана, тъй като Клингеман е създал самата машина. Но предстои участниците в търга да решат.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хай-тек
Започват продажбите на новия HUAWEI WATCH FIT в България