IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са колекционерите за творби, създадени от изкуствен интелект?

Търг на Sotheby's ще покаже какви са настроенията

14:08 | 09.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди четири месеца Christie’s заяви, че е провела първия търг на изкуство, създадено от изкуствен интелект. Продажбата за 432 500 долара предизвика спор сред критиците за това дали е генерирано от изкуствен интелект, ако човек все пак е намесен в създаването на портрета.

През март предстои нов търг на Sotheby’s в Лондон, който може да сложи край на спора и дори да доведе до бум на създаваното от изкуствен интелект изкуство, което досега беше относително рядко, пише Bloomberg.

На 6 март в Лондон аукционната къща ще предложи творба, създадена от машина на германския компютърен учен Марио Клингеман. Произведението е напълно направено от компютър, твърди Sotheby’s.

Наречен “Memories of Passerby I”, аукционният дебют на Клингеман е направен от компютърен “мозък”, който предава безкраен поток от изображения на изкривени лица върху два екрана - всичко това, резултат от алгоритми. Размазани лица са поставени на фокус, макар че никой от представените хора не е реално съществуваща или съществувала личност.

И все пак пуристите може да настояват, че работата не е напълно компютърно генерирана, тъй като Клингеман е създал самата машина. Но предстои участниците в търга да решат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още