IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истината зад холивудските сценарии

Успява ли филмовата индустрия да представи по реален начин новите интелигентни машини?

10:34 | 14.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Терминът “изкуствен интелект” се появява през 50-те години на 20-ти век и обхваща науката за създаване на разумни машини. Оттогава насам развитието е забележително, посочва BBC.

В наши дни роботи работят редом до хората в хотели и заводи, а по пътищата интензивно се тестват самоуправляващи се коли. 

Зад кулисите изкуствен интелект под формата на алгоритми “работи” на фондовите пазари, предлага подходящи книги и филми за всеки вкус в Amazon и Netflix.

Публичният имидж на “изкуствения интелект” обаче не е особено добър и това до голяма степен се дължи на множеството филми, в които машините превземат света. Но къде е границата между реалността и пълната художествена измислица?

Може би най-популярният изкуствен интелект, който се превръща в злодей, е ХАЛ 9000 от “2001: Космическа Одисея” - класиката, режисирана от Стенли Кубрик по сценарий от Артър Кларк. ХАЛ 9000 е суперкомпютър, който се счита за напълно безпогрешен. Той общува и се държи като човек. Дори изразява емоции, но в определен момент от сюжета се оказва, че има свое виждане за мисията и то не включва хората. 

В действителност най-близо до подобна машина е компютърът на IBM Уотсън, който може да разбира човешки говор и да прочита милиони документи за секунди. Преди 4 години Уотсън победи двамата най-добри играчи в популярната телевизионна игра “Джепарди”. 

За разлика от Хал, суперкомпютърът на IBM работи в хармония с хората, особено в изследователската сфера, където е ползван успешно от компании като “Проктър” и “Кока-кола”. Освен това има приложение в редица американски болници в търсене на успешно лечение на ракови заболявания. Уотсън дори е вграден в играчки, помагайки на малките деца в първите им опити за вербална комуникация. 

Т-800 е робот с човешка кожа върху метален скелет, който е програмиран да убива хора от системата Скайнет. Система, създадена от човека, но която поема контрола върху всички компютърни системи в света с едничката цел да заличи човешката раса. Това е основната сюжетна линия в една от най-популярните научнофантастични поредици “Терминатор”. 

Към настоящия момент обаче извън Холивуд няма създадена машина със самосъзнание. До скоро всички системи, доближаващи се до Скайнет като технология, се използваха само в помощ на човечеството. 

Но американската армия е все по-близо до ползването на роботи на бойното поле. Пентагонът е категоричен, че не става въпрос за машини за убиване, но ООН побърза да предупреди – нито едно оръжие не трябва да бъде използвано без човешки контрол. 

В звездната сага “Междузвездни войни” C-3PO е хуманоиден робот, който е програмиран да обслужва хората и може да комуникира на над 6 милиона “езика”. Основната му задача е да помага в адаптирането към чужди култури. 

В реалния свят подобна идея става все по-привлекателна. “Пепър” е хуманоиден робот, разработен от компанията Софтбанк, който беше пуснат в продажба в Япония и всички бройки бяха изкупени почти мигновено.

Това, което привлича купувачите, е способността на “Пепър” да разчита човешкото изражение и да познава дали собственикът е в лошо настроение. В такъв случай предприема конкретни действия като например пуска подходяща музика. 

Уол-И е изключително симпатичен малък робот от едноименния филм на Дисни, който е изоставен на замърсената до крайност Земя, след като човечеството напуска планетата. Близо до подобна функционалност извън анимационния свят са многофункционални машини за почистване, които обикалят сами домовете и с помощта на оптични сензори “знаят” къде трябва да се почисти. Една от най-известните марки Roomba вече е с продадени над 15 милиона бройки. 

В напрегнатия психо трилър “Ex Machina: Бог от машината”, Ейва е ултимативният изкуствен интелект. Андроидът по нищо не се различава от човека – външен вид, емоции, страсти, собствени планове за бъдещето. 

Това е видът, който най-много плаши хората. Но и видът, който едва ли ще бъде създаден скоро извън художествената измислица. 

Инженерът Хироши Ишигуро направи свое “робо-копие”, използвайки силикон вместо кожа, което е далеч от наистина добро подобие. Но наскоро козметичната компания L'Oreal се включи в проект, стартиран от биоинженерната компания Organovo за създаване на 3D копие на човешката кожа. 

И очакваните резултати може да доведат до робот с изкуствен интелект, който да изглежда много подобно на човек. Плашещо подобно.

Още новини от сферата на технологиите можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 8 години
кви са тези жълти статии във вашия вестник, разликата между супер компютър и Изкуствен интелект е голяма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още