IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър на Apple обвинен във вземане на подкупи

Над 1 млн. долара е прибрал мениджърът по доставките, който е в компанията от 5 години

09:52 | 16.08.10 г.
Мениджър на Apple обвинен във вземане на подкупи

Мениджър на Apple Inc бе обвинен в Калифорния за вземане на подкупи, които получавал за предоставяне на корпоративна информация на азиатски компании, които доставяли аксесоари за iPhone и iPod.

Пол Шин Дивайн, международен мениджър снабдяване в технологичната компания Apple от 2005г., бе обвинен от държавните власти в приемане на подкуп от шест азиатски компании.

Имената на фирмите не се съобщават, но се уточнява, че те се намират в Южна Корея, Китай, Тайван и Сингапур.

Дивайн, който е на 37 години, е осъден и по гражданско дело от централния офис на Apple в Купертино, щата Калифорния. Обвинението е за получаване на повече от 1 млн. долара за последните няколко години, съобщава San Jose Mercury News.

“Apple се придържа към най-високи етични стандарти в начина, по който прави бизнес“, казва говорителят на компанията Стив Доулинг в изявление. „Нямаме никаква толерантност към нечестното поведение вътре или извън компанията“.

Според обвинението мениджърът е използвал позициите си в компанията, за да се сдобива с конфиденциална информация, която изпращал на контрагентите на Apple, за да им позволява да договарят по-изгодни условия в договореностите си с компанията.

За отплата, доставчиците плащали подкупи на Дивайн, които той споделял със съучастника си Андрю Анг от Сингапур. Анг също е обвинен по три обвинения за конспирация и измами, съобщава Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още