IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Mac Pro - с цена до 22 000 лева за брой

Артикулът все още не е внесен официално в България, но всеки желаещ може да си го поръча от редица търговци

09:23 | 08.01.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Apple Тим Кук по време на първото официално представяне на продукта Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук по време на първото официално представяне на продукта Снимка: Ройтерс

Едно от последните технологични творения на гиганта Apple – новият Mac Pro, вече може да бъде поръчано и от българските търговци. Базовият модел стартира на цена от 6020 лева, а след известни конфигурации, повече RAM памет (до 64 GB) и процесор с дo 30 MB кеш всеки може да разкраси допълнително машината си, а цената ѝ да стигне 22 000 лева.

На този етап у нас Mac Pro все още не е внесен официално. Всеки желаещ може да го има с предварителна заявка и малко търпение - минимум месец, уточняват различни търговци.

От istyle коментираха пред Investor.bg, че все още не разполагат с точна информация кога машината ще се появи официално в официалните магазини под шапката на Apple. От там обаче уточниха, че вероятно през февруари-март има възможност първите бройки от новия настолен компютър на компанията да бъдат внесени и да се продават без предварителна заявка. Все пак от оторизирания търговец уверяват, че могат да поръчат от новия Mac Pro за всеки желаещ да го има, преди продуктът да се появи официално в търговската мрежа.

Новият Mac също вече може да бъде поръчан и в сайта novmak.com, където традиционно се продават продукти на Apple, както и аксесоари за тях. От novmak обясниха пред Investor.bg, че на този етап също не разполагат с внесени в България бройки – всичко става с предварителна заявка, а за доставянето й се чака около месец.

Кратка справка на цените за конфигурациите за Mac Pro в novmak показва, че най-скъпият вариант на машината излиза около 21 хил. лева. При него машината ще е снабдена с Intel Xeon E5 процесор с версия до 12 ядра и ще разполага с до 64GB DDR3 ECC оперативна памет. На разположение ще има две AMD FirePro графични карти с по 12GB памет. За съхранение на данни се използва Flash памет, като ще може да има до 1TB. На линия е и Thunderbolt 2 за свързване на допълнителен хардуер.

Apple анонсира новия член на продуктовото си портфолио през октомври 2013 г. Представянето му бе последвано както от подкрепа и бурни овации, така и с доза песимизъм и недоверие. Mac Pro е първият модел на Аpplе с подобна форма, която дойде неочаквано за потребителите.

Черният алуминиев корпус е с един вентилатор вместо с 8, както предишният модел. Той е значително по-малък от предшественика си и ще е с много по-мощен хардуер. Размерът му обаче притеснява редица потребители, които бяха свикнали със стария, доста по-внушителен с размерите си корпус.

Най-евтиният у нас Mac Pro ще се търгува за 6 000 лева

Най-евтиният вариант на черната машина у нас започва от 6020 лева. За тази сума потребителят получава машина с процесор 3.7GHz Quad-Core с 10MB L3 кеш и оперативна памет 12GB 1866MHz DDR3 ECC. Флаш паметта е 256GB PCIe-based flash storage (далеч по-ниски параметри от флаш паметта при най-скъпия вариант, който е снабден с 1 ТB флаш)/

Що се отнася за хардуера при графиката, най-евтиният вариант на Mac Pro има две графични карти ADM AMD FirePro D300 GPUs с по 2GB GDDR5 памет.

Към него, както и при "най-разкрасения“ хардуерно вариант, няма мишка, клавиатура, монитор, както каквито и да е било адаптери, кабели и приемници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Там където аз работя купихме предния модел на MacPro като основна машина за видеомонтаж.След 2-3 години може да опрем и до този новия. Конфигурацията, при която той излиза около 6020 лева е много добра и не е толкова скъпа сравнена с това, което дава като изчислителна мощ. Това не е машина за оператори или програмисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
sando1
преди 10 години
Една от най-богатите компании в света за съжаление не е питала MrSi (който работел в този сектор) дали да произвежда Mac Pro, и сега сериозно ще загази, защото MrSi каза, че не познава човек или фирма, която ще го купи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
Нека да кажа на тези които поставят ( - ) че аз работя в този сектор за разлика от тях / така предполагам / и искам да ми покажат поне един човек или фирма , купила компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
4i4o_Pay
преди 10 години
Сигурно MacPro ще има много и важни приложения, но първото, което ми хрумва е едно руско четиристишие от времето, когато към процесорите се прибавяше аритметичен копроцесор:Если к жопе приспособить Сопроцессор фирмы Крей - Можно срать в два унитаза, В сорок тысяч раз быстрей! Дано ползата от изчислителните му ресурси е по-голяма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
MacPro никога не е бил продукт за "повечето хора".Студиото на Lucasfilm например на всеки 2-3 години обновява поне 30% от работните си места и купува най-производителните предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
MrSi
преди 10 години
"Може да имаш най-добрите идеи в своята област, но те няма да проработят, ако не намериш начин да ги поставиш в ръцете на хората." - Стив Джобс.Кой ще купи настолният паметник? За тази цена ще поръчам поне 10 лаптопа и таблета и ще извършвам същата работа. Повечето хора имат нужда от интернет , игри , филми ,музика и други развлечения . Дори разработчиците на филмови ефекти се справят без проблем и със сегашната техника използвайки не повече от 60 процента от мощността на компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
hitmanbg
преди 10 години
studioaa, Правиш ли разлика между MacBook и Mac Pro??? Грубо казано, едното е лаптоп, а второто е настолен компютър...http://***.apple.com/macbook-air/http://***.apple.com/mac-pro/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Ей това е мега бутафория. Този който иска да си го поръча с удовоствие ще отскочи някой уикенд до Берлин или до Лондон, за да си *** купи, защото ще му излезе много евтино дори и със цената на самолетния билет до там. Mac Book в Германия от висок клас може да се купи с над 1000 лева отстъпка на много места в Германия сравнено novmak. А за този модел може да сте на далева дори с 3000-4000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още