IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландските производители на дрони се целят в Холивуд

Използването на безпилотни самолети се оказва доста по-евтин и удобен вариант за заснемането на филми

12:05 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Дълбоко в сърцето на Нова Зеландия производителят на дрони Aeronavics тества устройства, създадени за бързо развиващия се пазар за безпилотни самолети, използвани в киното и в телевизионния бизнес, пише Ройтерс.

Продуктите на разработчика на дрони са използвани при снимките на сериала „Доктор Кой“ и филмите от поредицата „Здрач“. Компанията е една от новозеландските фирми, които използват репутацията на страната за иновации във филмовата индустрия, възползвайки се от очаквания бум в използването на безпилотни самолети в Холивуд.

Облекчаването на американските правила за използването на дрони в края на миналата година доведе до голяма надпревара в разработването на летящи платформи за камери, които струват от 100 хил. долара нагоре. Но те все още струват значително по-малко за наемане, отколкото крановете и хеликоптерите, които студиата използват в момента за снимки от въздуха.

Досега за целта в киното бяха използвани камери, които са предвидени за снимки на земята, като всяка от тях струва няколко хиляди долара. Новозеландските създатели на безпилотни самолети искат да пременят всичко това, като създадат специални устройства.

"Голяма част от технологичните компании за дрони започват работата си във филмовия и фотографския сектор, а новозеландската филмова индустрия има световна репутация, свързана с използването на водещи технологии в киното“, твърди Крис Томсън, авиационен мениджър в държавния технологичен инкубатор Callaghan Innovation.

Производителите на дрони в Нова Зеландия създават иновации, включително софтуер за анимация, използван във „Властелина на пръстените“ и технология за улавяне на движение, която помага за пресъздаването на израженията на лицето на съществата от „Аватар“.

Подкрепено от режисьора на „Аватар“, новозеландското правителство провежда конкурс за разработчици на дрони за филмовата индустрия,. То се фокусира върху различни критерии, като стабилност на полета, редуциране на шума и хидроизолация. Първата награда е 50 000 новозеландски долара (32 625 щатски долара) и поемане на разходите за пътуването за изложението на Националната асоциация на радио и телевизионните оператори в Лас Вегас през следващата година.

Прохождащ отрасъл

Консултантите по авиация и отбрана от Teal Group очакват световната индустрия за дрони да достигне 91 млрд. долара до 2024 г. През 2014 г. тя достигна 6,4 млрд. долара.

Заради строгата регулация в САЩ използването на безпилотни самолети за заснемането на игрални филми доскоро беше ограничено до продукции, заснети извън Съединените щати. Ето защо сцената на покрива от лентата за Джеймс Бонд „007 координати: Скайфол“ беше заснета през 2012 г. в Истанбул.

Но в края на миналата година Вашингтон започна да прави изключения на забраната за търговска употреба на безпилотни самолети. От близо 700-те изключения, въведени от Федералната въздухоплавателна администрация в началото на юли, близо половината обхващат въздушната фотография.

Aeronavics е един от първите производители на дрони, които получиха разрешение за полети.

Базираната в Раглан компания планира да пусне серия от летателни средства по-късно тази година. Те са специализирани в заснемането на изображения за кино, както и за излъчване на живо и заснемането на спортни събития.

Въпреки че сегашните безпилотни самолети не могат да достигнат височината и стабилността на хеликоптерите, новите устройства могат да летят ниско и да улавят в близък план детайли без използването на кранове и друга скъпа техника.

Дневният наем на дрон за снимки варира между 10 хил. и 15 хил. долара според базираната в Лос Анджелис компания за производство на безпилотни самолети Aerial MOB. От своя страна наемът на хеликоптер за същото време е 30 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още